КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 21 април 2015 г.

Самардала / Samardala /



  Самардалата / Nectaroscordum siculum ssp.bulgaricum / е многогодишно тревисто растение от сем.Лукови с цветове като камбанки.Заради красивите си цветове самардалата често се отглежда като декоративно растение.Тази подправка , която се добавя в шарената сол расте по влажни, сенчести места в горите.Стъблото е трискатово с миризма на чесън.Тя има много силен аромат и остър вкус в прясно състояние, но в малки количества може да се използва като добавка към ястия, ориз, картофи, кълнове, салати.Младите листа на самардалата се появяват през март, а цветовете - през април и май.Събират се младите, пресни стръкове обикновено през март - април.
Самардалата съдържа етерични масла, танини, флавоноиди, стероли.Улеснява храносмилането, повишава апетита, помага при болки в стомаха, кашлица, псориазис.Стимулира уринирането и много добре прочиства бъбреците и кръвта.
Самардалата може да се засее от семена, които се появяват на върха на цветоносното стъбло.Приличат на семената от лук и левурда и покарват през втората година.Прясна самардала, извадена с луковичките от гората може да се засее в градината.Засява се на постоянно място, шарена сянка, влажно, не ветровито, което не се оре.Самардалата дава пресни стръкове всяка година, които могат да се режат с ножичка или нож.
Всяка година изсушаваме самардала като берем от гората пресни стръкове, измиваме ги и хубаво ги подсушаваме.После ги сушим на топло или в домашната електрическа сушилня.Когато са готови ги режем много на ситно с ножичка и ги съхраняваме в плътно затворен стъклен буркан.Използваме тази сушена подправка за различни супи и ястия.
  Идете в гората, наберете си самардала и си изсушете за зимата.Добавяйте я към шарената сол.Когато стръковете са идеално изсушени подправката може да се съхранява без добавка на сол.Сушената самардала има по - приятен, не толкова остър вкус както прясната.



Прясна самардала, която засяхме от пресни стръкове с луковички, които намираме в гората


Сушена подправка от самардала

2 коментара:

  1. Страхотно :) мн искам и аз да си засадя. Може ли да ми дадеш от твоята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,
      мога да ви дам самардала.Но е доста крехка.Ако имате възможност почти във всяка гора я има.Ще я познаете по стъблото, което е доста специфично, триръбесто и специфичния аромат.
      Поздрави !

      Изтриване