КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 3 април 2015 г.

Зеленчукова салата с кашу / Vegetable salad with cashew /



   Салатата, която ви предлагам днес е много подходяща за сезона, много вкусна и питателна.Спанакът е крехък зеленолистен зеленчук, който особено през пролетта може да се намери почти навсякъде , евтин е и много полезен.Той НИКОГА не трябва да се обработва топлинно, както и киселеца и лапада.Тези зеленолистни зеленчуци съдържат в голямо количество органична оксалова киселина, която при топлинна обработка става неорганична и образува камъни в бъбреците.Но в суров вид тези зелении са не само много полезни, защото подобряват перисталтиката, те могат да ни спасят от недоимък на основни хранителни елементи.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 1 купа пресни, млади листа спанак, 3 малки домата, 1 краставица, 50 грама кашу, 3 - 4 стръка зелен лук, 1 малка връзка магданоз, зехтин, ябълков оцет, хималайска сол - на вкус, маслини за украса - по желание.
Измийте спанака и го накъсайте с ръце или нарежете на тънки ивички.Добавете нарязаните на ситно пресен лук и магданоз и ядките.Измийте и нарежете краставицата и доматите.Разбъркайте всички продукти в салатиера и овкусете със зехтин, лимонов сок или ябълков оцет и щипка хималайска сол.Добавете няколко маслини за украса.
              Приятен  апетит !










10 коментара:

  1. Кашуто всъщност много подхожда в зелената салата. Дори днес правих една с маруля, морков, краставица, червено цвекло, зелен лук, кашу, тиквени и слънчогледови семки, супер вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      салатата трябва всекидневно да присъства в менюто на всяко семейство, а с добавка на ядки или семена става дори вкусно основно ястие.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Един въпрос: Когато правиш ядково мляко, например от бадеми, какво правиш с тях? Изхвърляш ли ги или ги употребяваш по някакъв начин?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      нищо не изхвърлям.Когато правя ядково мляко от по - малко количество бадеми останалата твърда смляна част / месото на бадема / остава в самото мляко.Просто много добре го разбивам докато получа желаната гъстота.Ако използвам по - голямо количество бадеми ядковата каша, която остава след смилането я използвам в различни десерти като добавям смлени фурми, банан, авокадо, манго.Може да се използва и като добавка към салати или да се овкуси с чесън, магданоз , риган и да се намаже на филийки.В никакъв случай не се изхвърля.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. О, такава салатка ще си направя скоро, ама така да обичам и готвен спанак, и киселец...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      наложи си навик никога да не готвиш спанака и киселеца.Ако в началото не можеш да свикнеш можеш да попариш зелениите, но само за 1 мин. във вряща вода.Всичко е въпрос на изградени навици, в началото е малко трудно , но не е невъзможно.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Много обичам да добавям ядки в салатата. От тази двойна порция, моля! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      салатата е много вкусна, заповядай , ще получиш 1 - 2 порции.
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Чудесни нови пролетни идеи, Елена -
    свежи и зелени, с много колорит, вкус и здраве в тях.
    Благодаря, а днес специално - честита Цветница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Цветница и на теб Дианка.На този хубав празник нека Св. Богородица закриля целия ни български народ.
      Поздрави !

      Изтриване