КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 април 2015 г.

Мини кюфтенца от кълнове на ръж с подправки / Mini meatballs sprout rye spice /



   Бях поканена в дома на приятелката ми Петя, която също употребява сурова храна .Вечеряхме приготвени от нея малки кюфтенца от кълнове на жито и ръж.Много ми допаднаха и когато се прибрах реших да импровизирам и да ги приготвя и аз.Най - напред приготвих кълновете от ръж, а после импровизирах с добавките.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  КЮФТЕНЦАТА : 300 - 400 грама сухи зърна от ръж, от които приготвяме кълнове, хималайска сол на вкус, майорана, куркума,чубрица, червен пипер и кимион.
ПРИГОТВЯНЕ  НА КЪЛНОВЕТЕ  ОТ РЪЖ - Залейте зърната от ръж с вода, да престоят напълно покрити от водата 12 часа / 1 нощ /.Отцедете зърната в цедка и оставете така 2 дни.Промивайте зърната в цедка сутрин и вечер.Водата трябва много добре да бъде отцедена.Смелете кълновете от ръж в пасатор или машинка за мелене на месо няколко пъти без да добавяте вода.Към готовата смляна смес добавете подправки по избор - кимион, куркума, червен пипер, чубрица, майорана, хималайска сол на вкус.Разбъркайте много добре сместа и с потопени във вода ръце направете малки кюфтенца.Поставете ги в плато и ако решите да ги консумирате по - късно или да ги приготвите за обяд или за работа , пикник или екскурзия покрийте със стреч фолио много плътно.Кюфтенцата могат да се поставят и в найлонова торбичка.Тези кюфтенца могат да се приготвят с добавка на ленено семе или зехтин според вкуса и предпочитанията.
КУРКУМА - Куркумата / Curkuma longa /, наричана още жълт корен е растение от семейството на джинджифиловите храсти.Куркумата, както и джинджифилът е изсушеният ризом / главен корен в коренището /.Родината на растението е Южна Азия.От стари времена то се отглежда в Китай, Индия и Индонезия, а в днешно време и в Южна Америка и Карибските страни.
Коренът се изважда, когато е узрял, почиства се, вари се , кората му се остъргва и останалата част се смила.При варенето се развива жълтото багрилно вещество, дало в някои западни езици наименованието " жълт корен ".
Куркумата е една от малкото подправки, които могат да бъдат купени за лечебна цел и смлени на прах, даже би трябвало да я купувате само така, защото коренът се смила много трудно.
Заради жълтия цвят куркумата често пъти се използва като боя , но тя не е много водоустойчива.Все пак жълтите одежди на будистките монаси са боядисани най - често с куркума.
В Азия куркумата е позната и като традиционно лечебно средство и се използва много до ден днешен.В този континент и особено в Индия  тя е позната отдавна заради три свойства : като подправка, като боя и като лекарство.
Куркумата дошла в Европа доста късно.
Куркумата е добро тонизиращо средство, защото дава енергия.С такава цел я употребяват особено много в Китай.В Азия е познато и специалното действие на куркумата върху черния дроб и жлъчката : дава на черния дроб енергия, която му е нужна за да се освобождава от отровите.При проблеми с черния дроб непременно употребявайте куркума.Тя убива вредните бактерии в стомашно - чревния тракт, без да вреди на естествената чревна флора, добре почиства кожата и в Индия я използват за козметични маски на лицето.















Няма коментари:

Публикуване на коментар