КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 29 април 2015 г.

Салата от глухарче, зелен лук, домати и краставици / Dandelion salad, green onions, tomatoes and cucumbers /



     Рано на пролет и в късна есен винаги си бера и използвам в различни рецепти пресни листа и цветове на глухарче.То е много полезно особено за болните от диабет, които трябва да го употребяват редовно.Пресните листа и цветове нямат горчив вкус когато са млади и набрани от влажно място.Ако времето е слънчево, поливайте глухарчето редовно и листата няма да ви горчат.Те имат много приятен вкус, когато леко нагарчат.Наберете пресните листа и цветове и ги измийте хубаво под течаща вода.Нарежете листата със сатърче за рязане на зеленчуци на ситно, добавете ситно нарязан зелен лук - 2 - 3 стръка и цветовете от глухарчето.Цветовете се берат в слънчево време, на обяд, когато са добре разтворени.Ако се употребят по - късно се съхраняват в хладилник.Но в такъв случай ще ги употребите затворени.Моите цветове са набрани и съхранени заедно с листата в хладилник и затова са затворени.Но мисля, че това не е някакъв сериозен проблем.Бера си ги от село, а ги употребявам по - късно, през седмицата в града.Към тази салата добавих няколко нарязани пресни домата и една краставица.Овкусих с хималайска сол, зехтин и балсамов оцет на вкус.
               Да ви е сладко !














2 коментара:

  1. Чудесна салата, страхотна комбинация. Много обичам листенца и стебла от глухарче. Цветове не съм хапвала, но определено ще опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    използвай глухарчето докато още го има по поляните.Правя най - различни пюрета и салати от листата и цветовете.Много, много полезна билка е и трябва по - често да я използваме в кухнята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване