КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 20 април 2015 г.

Три интересни пролетни билкови салати / Three interesting spring herb salad /

Билкова салата с иглика, глухарче  и овчарска торбичка


Салата с диви теменужки


Салата с цветове на плодни дръвчета


    Рано на пролет обичам да приготвям билкови салати.Използвам всички билки, които познавам, за които непрекъснато чета и събирам информация.Днес искам да предложа на вашето внимание три салати с интересни цветове и пролетни билки.По нашия край вече билките са подали главички и могат да се събират навсякъде - пресни, свежи, с букет от витамини, готови да ни заредят с нови сили и енергия.Използвам от години за украса на салати цветовете на всички плодни дръвчета, които не са пръскани с препарати.Особено полезни са цветовете , събрани рано на пролет.Много свежи цветове  от глог или шипка могат да разнообразят салатите ни.Дивата теменужка е с чудесен цвят, тя се среща навсякъде покрай огради или стари къщи, цветовете са много лековити и сушени могат да се добавят към съставките за чай.Цветовете, както и листата на игликата, глухарчето и овчарската торбичка с успех могат да бъдат използвани в пролетните ни салати.Младите и свежи листа е добре да се събират от по - влажни места, по - крехки и вкусни са.Овчарската торбичка има по - твърди и загрубели стъбла и листа, когато растенията са стари.Затова събирайте винаги растенията свежи, крехки и млади.Листата на овчарската торбичка се събират от основата на листната розетка.Глухарчето , когато се събира от по - сухи места има силно изразен горчив вкус.

САЛАТА  ОТ  ГЛУХАРЧЕ, СПАНАК, ДИВ ЧЕСЪН, ИГЛИКА, ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА, ЗЕЛЕН  ЛУК, КИСЕЛЕЦ, МАГДАНОЗ, МАТОЧИНА, МАСЛИНИ  И КРАСТАВИЦА - Тази салата става много вкусна, особено ако растенията са крехки и млади.За основа използвах листата на спанака - 1 голяма купа, измити и нарязани на тънки ивички.Добавих 1 нарязана на полумесеци краставица, 3 - 4 стръка зелен лук - ситно нарязан и 1/2 връзка магданоз..Към тази основа добавих по няколко листа киселец , маточина и див чесън / левурда / ; листа и цвят от глухарче, иглика и овчарска торбичка.Овкусих готовата салата с ябълков оцет, хималайска сол и зехтин.Добавих и 10 - на маслини без костилка.
   Количествата на всички продукти са според желанието и броя на порциите.Разбъркайте и сервирайте салатата веднага след приготвянето.
          Да ви е сладко !

Пресен зелен лук, по нашия край е разпространен т. нар. влашки лук - по малки пресни стъбла лук, които се намират на едно централно стъбло

Пресни, млади листа от спанак

Листа и цвят от глухарче, левурда - листа, маточина - листа  и магданоз

Листа от иглика и спанак





Използвайте за салати само листа и цвят от жълта иглика, тази е жълта с опрашен цвят

Прясна маточина

Пресен киселец

Пресни стръкове овчарска торбичка

Глухарче / радика /

Прясна левурда с цветоносна пъпка

Пресен спанак, засят есента в градината ни



САЛАТА  С  ЦВЕТОВЕ ОТ  ДИВИ  ТЕМЕНУЖКИ - За основа на тази салата използвах пресен спанак - 1 купа, измити и нарязани на тънки ивички листа, 1/2 връзка ситно нарязан магданоз, 1 краставица - обелена и нарязана на полумесеци. Към тази смес добавих няколко листа киселец и живовляк, листа глухарче, листа иглика.Овкусих салатата със сок от 1/2 лимон, щипка хималайска сол и зехтин, а за украса добавих пресни цветчета от диви теменужки.
            Да ви е сладко !










Дива теменужка в естествената си среда




САЛАТА С  ЦВЕТОВЕ ОТ  ПЛОДНИ ДРЪВЧЕТА - За основа на тази салата използвах 1 купа пресни листа от спанак, нарязани на тънки ивички, 1 обелена и нарязана на полумесеци краставица, 2 нарязани на парченца домати , 1/2 връзка ситно нарязан магданоз, 1 връзка ситно нарязан лук.Към тази смес добавих няколко листа прясна левурда, няколко листа живовляк и киселец.Овкусих салатата с ябълков оцет, щипка хималайска сол и зехтин.За украса използвах цветчета от едно плодно дръвче - слива, чудесно разцъфтяло на село, което заснех за да го видите и вие.
    Да ви е сладко !



Цветчета от сливи, използвани за украса на тази салата

Пресни стръкове от магданоз, пресни листа левурда и широколистен живовляк

Пресни листа от спанак

Пресни стръкове от влашки лук










4 коментара:

  1. Пролетен разкош, Елена , много цветно, ефектно и колоритно -
    страхотни предложения, убедена съм и неустоимо нежни на вкус.
    Благодаря за идеите и пролетното настроение, което създаваш!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    винаги се старая да използвам всички ядливи растения, които познавам особено в ранна пролет в салати.Това са част от билките, които използвам и които са разпространени почти навсякъде в България.Дано повече хора се възползват от дивите ядливи растения, които са безплатни и много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Eли, интересни салатки. Аз моите в къщи със листата някак ще прелъжа, ама с цветовете едва ли:)) Пък и нямам от къда да си бера:(
    Ако идем скоро до село - ще опаса градината, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    и аз всичко си събирам от село.В големия град няма как, а и всичко е много замърсено.Но една разходка сред природата ще ти предложи толкова много ядливи растения.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване