КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 14 февруари 2018 г.

Суров хумос с кълнове от нахут / Raw Humos with chickpeas sprouts /





       Преди време когато публикувах рецептата за класически хумос от варени нахутени зърна имах запитване за приготвянето на суров .Затова реших да покажа и този вариант, който е приготвен от сурови кълнове на нахут по същия начин характерен и за варените зърна.Необходимо е само кълновете хубаво да се смелят с малко вода за да се получи фино смляна паста.
   Суров хумос можем да приготвим и от накиснати във вода зърна от нахут, които са увеличили обема си, но не са покълнали.В този случай се процедира по същия начин.

НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ :

120 - 140 гр. суров, сух нахут
вода - около 1/2 ч.ч. / може и повече или по - малко /
 суров сусамов тахан - 2 с.л.
сок от 1/2 лимон
зехтин
1 щипка хималайска сол
за гарниране - куркума, къри, кимион, червен пипер, лют червен пипер

     Най - напред се приготвят кълновете от нахут.Сухите зърна се заливат с вода, която трябва да ги покрие напълно.Така престояват 12 часа.Водата след това се отлива и зърната се разстилат на равномерен пласт в тавичка.Престояват така 24 - 36 часа на стайна температура докато покълнат.Периодично ако зърната не са влажни се промиват с вода / сутрин и вечер / през цедка.Влажността на зърната зависи от температурата в стаята.Готовите кълнове са чудесни за приготвяне на хумос по суров начин.
    Хумосът със сурови кълнове трябва да бъде добре смлян.За целта най - напред смлях кълновете в пасатор без добавка на вода.Периодично, добавяйки на части кълнове смелете всички до хубава паста, но все пак ще е по - едро смляна.Тази паста поставих в Нутрибулет, добавих вода, сол, лимонов сок и отново хубаво пасирах.Получих идеално сурово пюре.Накрая добавих тахана и хубаво разбърках до хомогенност.
     Сервирах готовия хумос полят със зехтин и наръсен с подправки.Този хумос е много вкусен и чудесен за добавка към салати.Може да се разнообрази с добавка на маслини, зеленина, сушени домати, сушени пиперки, чесън или зелен лук .
       Приятен  апетит !



Пастата от нахут преди добавянето на тахана





2 коментара:

  1. Не съм и предполагала, че може да се направи хумус с кълнове, а всъщност защо не? Колко много идеи откриваме благодарение на блоговете, обогатяваме кулинарните си тетрадки и разнообразяваме менюто вкъщи. Благодаря, че сподели, Ели. Не би ми хрумнало иначе да направя такова нещо. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      в суровата кухня всички ястия основно се приготвят с кълнове.Този хумос е суров, но е вкусен и много полезен.Малко по - различен на вкус е , но може да се направи и да се опита.По същия начин може да се приготви и хумос от кълнове на леща, жълт и зелен грах или боб - мунг.
      Поздрави и спорна нова седмица !

      Изтриване