КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 14 август 2014 г.

Нещо повече за млякото и млечните продукти / More about dairy /

       Полезни или вредни са млякото и млечните продукти ? Когато търсим отговора на този въпрос трябва да прочетем много информация от различни източници.Първият и най- важен източник е Библията.Там е описано колко много стада и животни са отглеждани.Великите старозаветни мъже са притежавали много имот и много стада.
    Българинът в миналото според някои източници дължи дълголетието си на киселото мляко.В " Евангелие на мира " четем : " Дадох ви всички зелени листа за храна.Също мляко от всичко, което се движи и живее на земята трябва да бъде ястие за вас,така както дадох на тях зелените билки, давам на вас тяхното мляко."
    В областите, където климата не позволява отглеждане на различни видове плодове и зеленчуци млякото и млечните продукти поддържат живота, подпомагат изхранването на населението.
   Как е употребявано млякото и млечните продукти обаче? Бях много малка и си спомням, че хората по селата пиеха млякото сурово, а баба ми приготвяше сирене от сурово мляко.
   Всички животни в кърмаческа възраст употребяват сурово, неварено мляко - всяко животно според вида си.След като достигнат определена възраст те спират да консумират мляко.Така е и при човека.Но Бог е дал млякото за употреба, в райони, където няма достатъчно прясна храна - плодове и зеленчуци.
   От всички видове мляко, освен майчиното, най - полезно за човешкия организъм е суровото козе мляко.При температура над 55 градуса ензимите в млякото се разпадат.Най - добре е млякото да се пие веднага след издояването му.Ако се налага съхранявайте млякото в хладилник за ден - два.Суровото козе мляко е една от най - чистите храни.Козата е едно от най  - чистите животни и на практика не боледува от туберкулоза, бруцелоза и други заболявания.Тя има съвършена отделителна система.Протеините на козето мляко притежават по - добри хранителни качества.То съдържа повече вит.В3 и вит. В1.То е особено ефективно срещу диария при малки деца.
     В миналото българинът е употребявал овче и биволско мляко, които са известни с превъзходните си качества.От баба ми знам, че лятото се е консумирало много овче и биволско кисело мляко и са избивали масло от тях.
   Днес млякото е пастьоризирано, обезмаслено , с различни добавки и значително влошени качества.Натуралната млечно - кисела закваска от Lactobacilus  bulgaricus    се добавя в минимални количества в киселите млека.
     Ензимите, необходими за разграждането и смилането на млякото и млечните продукти се наричат ренин и лактаза.При повечето хора те изчезват след навършване на третата година.
    Кравето мляко съдържа 300 пъти повече казеин от човешкото.При топлинна обработка той коагулира в стомаха и образува трудно смилаема маса, част от тази маса се втвърдява и напластява по вътрешните стени на червата.Резултатът е лениви черва.Смилането на кравето мляко е съпроводено с отделяне на много слуз, която е силно киселинна.
    Млякото трябва да се пие отделно, то не се съчетава с друга храна.Киселото мляко не бива да се комбинира с плодове, започва да ферментира и гние в стомаха.То заедно със сиренето добре се съчетава със зеленчуци , без да се приема хляб.
    Калцият в пастьоризираното краве мляко е по - долнокачествен и е свързан с казеина.А това му пречи да бъде абсорбиран.
    В действителност всички зелени листни зеленчуци и сурови ядки съдържат калций, повечето плодове също.А суровите сусамени семена имат повече калций от всяка друга храна на земята.
   Всички млечни продукти с изключение на маслото са извънредно склонни към образуването на киселини.Маслото е мазнина и поради това е неутрално.Маслото може да се консумира заедно с въглехидрати.Мазнините забавят смилането на белтъчините, поради което е най -добре да не се яде масло с белтъчини.
    Много алергии и дихателни проблеми, особено астмата са пряко свързани с приемането на топлинно - обработени млечни продукти.Сирене, кашкавал, сметана, мляко трябва да бъдат приемани сурови и незагрявани.Същото се отнася и за маслото.
 

2 коментара:

  1. Беше ми много интересно да прочета това, Елена,
    благодаря за чудесните съвети, рецепти и полезна информация.
    Сърдечни поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Диана,
    В днешно време хората съчетават в едно ястие какви ли не продукти, без да си дават сметка, за болестите, които ще ги сполетят след време.Старите хора по селата обаче готвят по друг начин и затова запазват дълго време здравето си.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване