КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 24 юли 2018 г.

Еньовче / Enyovce /





    Еньовчето / Galium verum L. / е многогодишно тревисто растение от сем.Брошови.Стълото е високо до 80 см., четириръбесто, приповдигащо се в долната част, четинесто, слабо разклонено.Листата са теснолинейни, рядко клиновидно обратноовални, разположени прешленовидно, отгоре тъмнозелени, голи, отдолу четинести.Цветовете са дребни, с ярко жълти венчета, събрани в гъсти метлици на върха на стъблото и разклоненията му, с приятна медоподобна миризма, която се усилва особено преди дъжд.Плодът е сухо орехче, разпадащо се на две половинки.Цъфти през лятото.
   У нас се среща по тревисти места , сухи ливади, редки гори и другаде из цялата страна от низините до долния планински пояс.
   Бере се цъфтящата надземна част на растението , като се отрязва на дължина 20 - 30 см. от върха надолу.Брането се извършва в сухо, слънчево време от май до август.
  Еньовчето съдържа дъбилни вещества, багрила, лимонова и силициева киселина, следи от етерично масло, жълто багрило, соли, съсирващо млякото вещество и др.Не съдържа алкалоиди.
В народната ни медицина се прилага като болкоуспокояващо, слабително и диуретично средство, при кожни обриви и др.Сокът на растението се прилага за съсирване на млякото.Сокът се използва за налагане при хронични кожни изриви.
    Растението може да послужи и като багрилно вещество - корените за тъмнокафяв цвят, а цветовете за жълтозеленикав.








Няма коментари:

Публикуване на коментар