КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 16 юли 2014 г.

Две предложения за салати с кълнове от люцерна / Two proposals for salads with alfalfa sprouts/

Свежи  кълнове от  люцерна



Кълновете от люцерна са в средата,а около тях всичко останало



Салатата в готов  за сервиране вид
Как да приготвим кълновете :
1. Един от начините е като използваме най-обикновен буркан от 800 мл.Поставете 1 с.л. пресни семена от люцерна.Залейте с вода,докато ги покрие.Върху гърлото на буркана поставете марля,закрепете я с ластик или дебел канап.
    Оставете така за 12 часа /аз правя това вечер/.Сутринта отлейте водата,без да махате марлята.Така промивайте семената 3-4 дни,докато получите млади,крехки поници.
 2. Друг,по-лесен начин е,когато се използва специален уред за покълване.Аз използвам такъв,закупен от диетичен магазин.Представлява 3 съда за покълване на семената и 1 съд,в който се събира водата / той се поставя най-отдолу/.Трите съда за покълване са снабдени с преливници / приспособления за оттичане на водата/.
    Най-напред заливам семената за 12 часа с вода.След това ги поставям равномерно в трите съда,заливам ги с вода и изчаквам да се оттече напълно.Поставям най-отгоре капака.Така промивам семената 3-4 дни,докато получа пониците.
    ВНИМАНИЕ : 1. Винаги използвайте пресни семена,закупени от диетичните магазини /срокът на годност е 1 година/.В противен случай една част от семената ще покълнат, друга част - не.Тези, които не са покълнали ще образуват лигава течност и това ще наложи изхвърляне на всички семена.2.При промиване на семената внимавайте да не ги преовлажните.Това става като ги проверявате с ръка дали са достатъчно влажни.Аз промивам семената веднъж на ден,но ако са поставени на топло място е необходимо да се промиват 2 пъти / сутрин и вечер/.
    Най-ценното качество на люцерната,което ми се иска тук да спомена е,че тя съдържа всички незаменими аминокиселини.,необходими за човека.
     Ето и 2 примерни салати с поници люцерна :
За първата салата са необходими : пресни поници от люцерна / за гарниране /,пастет от зелени маслини / аз използвах готов /, 1 червена,къдрева салата / лоло росо/, 1 краставица,3 едри домата,1 морков,зехтин,хималайска сол и балсамов оцет - на вкус.
    Измийте листата на салатата,поставете ги като бордюр около чинията.В двата срещуположни края поставете по една топка пастет от маслини / с лъжица  за сладолед /.В средата изсипете нарязаната краставица / аз използвах приставката на рендето  Вьорнер /.Отгоре поставете нарязаните домати,покрити с настърган на едро ренде морков.
   Овкусете готовата салата със зехтин,балсамов оцет и хималайска сол -на вкус.
За втората салата са необходими : листенца червена салата / лоло росо/,1 пакет замразена млечна царевица /450 гр./,1 домат,10 ядки орехи,1 краставица,зехтин,хималайска сол и балсамов оцет - на вкус.
     Измийте царевицата в гевгир с гореща вода,в  ъглите на салатиера поставете салатката,а в средата -кълновете от люцерна,.Изсипете царевицата около кълновете.Украсете с нарязан домат,парчета краставичка,орехи.Овкусете със зехтин,балсамов оцет и хималайска сол.
     Да ви е сладко !





 

Червена  салата лоло росо




Бордюр от  червената салата с две топки  пастет  от  зелени  маслини.



Краставичка,нарязана с  ренде  Вьорнер /приставка/

Свежи  кълнове от люцерна


Салатата  в готов за  сервиране вид

Няма коментари:

Публикуване на коментар