КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 7 юли 2014 г.

Пюре от варен нахут / Puree cooked chickpeas /

     Това пюре се приготвя от варен нахут или смес от една част соя и три части нахут.Сухите зърна накиснете във вода за 12 часа,след това отцедете водата и варете в тенджера под налягане 40-50 минути.Ако използвате соя варете я отделно за по- дълго време -60-90 минути.Смелете зърната с машинка за мелене на месо.Овкусете пюрето с хималайска сол,магданоз,копър,лимонов сок или ябълков оцет,по желание-чесън.Аз използвах 500 грама сухи зърна нахут.Овкусяването е според вкуса - при мен -  6-7 стръка копър ,сок  от 2 лимона,7 -8 с.л. зехтин.Може да се използва лимонова кора или други желани от Вас подправки-кимион,къри,червен пипер,щипка лют червен пипер,градински чай,пресен лук-рязанец или смлян черен пипер.Аз използвах три сорта нахут - кафяв индийски,едър гръцки жълт и дребен жълт .
    При поднасяне на пюрето като предястие може да се гарнира с пресни или сушени домати,маслини,пресни или печени червени пиперки.
   Приятен апетит!

Едър жълт гръцки нахут от моята градина


Накиснати и отцедени от водата зърна





С  добавка на чесън

Няма коментари:

Публикуване на коментар