КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 30 юли 2014 г.

Как да консумираме сурова храна при проблеми със стомашно - чревния тракт ? / How to eat raw food for problems with gastrointestinal tract ? /

      Поводът да напиша тази публикация са проблемите, които имат почти всички хора при консумация на сурови храни - плодове, зеленчуци, ядки, семена и зърна.Някои хора казват : " Аз не мога да се храня така, защото всичко сурово дразни стомаха ми." Същото се отнася и за червата или зъбите.Аз самата преодолявам това, тъй като имам болен стомах.Справянето с този проблем ми посочи практиката, за около година спрях да консумирам зелени растения.Но чувствах някаква слабост,нещо, което не е на ред.Изхода ми посочи Виктория Бутенко и нейните зелени смутита .Благодарение на тях се чувствам чудесно.
     Истината е, че хората са много болни, имат проблеми със зъбите, стомаха и червата.И поради тази причина не усвояват суровата храна , тя дразни органите им.Но това не означава, че кълновете,плодовете, ядките, зелените растения са вредни, когато са сурови.Това значи,че болестният процес е в напреднала фаза.Преди години динята никога не е дразнила стомаха ми ,но баба ми я ядеше с хляб или със сирене, защото имаше гастрит.Сега започна лека болка в стомаха при нейната консумация.Но аз започнах да я смилам в блендера на сок и така нямам никакви проблеми.
     Много хора имат проблеми в ранна пролет или наесен,когато се обострят всички заболявания, свързани със стомашно - чревния тракт.Запомнете добре,че тези проблеми са свързани също с климата и силната емоция - силно притеснение или тревога.Когато бях в Израел забравих, че имам болен стомах.Сухият климат действаше перфектно не само на стомаха ,но и на екземата, която имам.
    Смилайте всичко сурово, когато имате проблем с червата, стомаха или зъбите.Но го употребявайте сурово, необработено, натурално.Много храни с етикет "био " са обработени  - овесени ядки , овес, кафява елда и други.Това се отнася и за студено пресованите масла, които имат трайност най -много месец.По рафтовете на магазините стоят хиляди обработени храни, дори и билковите чайове имат "Е- та".А иначе как ще печели хранителната индустрия, ако не създава продукти с голяма трайност.
    Това обаче е вредно за хората. Наблюдавайте животните, как се хранят и как се лекуват.Аз имам котка и куче и те когато са болни спират да се хранят.
    Използвайте периодите на поста в Православната църква за провеждане на разтоварващи режими - само на плодове, само на сокове или само на вода.За тези,които желаят мога да дам допълнителна информация в лична кореспонденция .Моят адрес е : Elidimitrova@abv.bg
   Консумирайте ядките накиснати във вода и смлени в блендера.Всички зеленолистни смилайте в блендера и употребявайте под форма на сурови мусове.А кълновете смилайте по два - три пъти в електрическа машинка за мелене на месо.Запомнете ,че доматите никога не трябва да се обработват топлинно, имат в обработен вид силно киселинен ефект.Но могат да се сушат на слънце.По - голяма част от зелените растения , това важи най -вече за киселеца,спанака и лапада след топлинна обработка образуват в организма оксалатни камъни / в бъбреците /.Спанака в готвен вид е много вреден при язва на стомаха и дванадесетопръстника.
    Изходът при лечението на всяка болест ще покаже личният ви опит.Използвайте го и експериментирайте." Търсете и ще намерите " - казва Христос.Има една стара поговорка, която казва : "Не питай старило,а питай патило и не само по книги учило."
    Аз лично съм питала лекар - гастроентеролог каква диета да спазвам.Как да използвам зелените растения ? Но всеки лекар ми казваше, че язвата е лечима и се лекува много лесно и бързо.Е, след като е така, защо болниците са пълни пролет и есен с язваджии ? Една от причините според мен е неправилното комбиниране на храните, друга е силното и обострено състояние на органа в тези периоди.Имайте в предвид следното : движението на течностите в организма се влияе силно от движението на Слънцето и Луната, така както е при приливите и отливите.Аз например всяка пролет и есен спазвам стриктно правилното хранене- без употреба на сол, избягвам консумация дори на безсолни маслини и когато дойде денят на пролетното равноденствие сякаш някой ми излива една чаша киселина в стомаха.Затова преди и по време на този период се храня със смлени плодове.
   Използвайте смлян живовляк, босилек, жълт кантарион, сок от суров картоф при всякакви проблеми на храносмилателния тракт.При силна парадонтоза втрийте във венците естракт от прополис.Много добър ефект има жабуркането с 1 с. л.   слънчогледово олио при болка и зачервяване на венците.ОЛИОТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ГЪЛТА.То се жабурка, така че да минава между зъбите и когато стане гъста,бяла течност се изплюва.
    Използвайте в кухнята си всички ядливи зелени растения и билки под формата  на мусове, пюрета и зелени смутита.Така тяхните лечебни сокове ще достигат директно до болния орган.Всички ядливи диви растения са най - полезни при лечението, защото не са обработени с никакви химикали срещу вредители и не са хибриди т. е. засяват се от собствените си семена.Те обаче трябва да се събират от чисти места, в планините, там ,където е все още девствена природата.
     Запомнете добре, че ферментацията , предизвикана от неправилното съчетаване и топлинна обработка на храната е причина за повечето проблеми със стомашно -чревния тракт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар