КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Зелените смутита на Виктория Бутенко / Green smoothies Victoria Butenko /

" И рече Бог : ето,давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе -това ще ви бъде за храна."

   Битие  1: 29
Виктория Бутенко проучи зелените растения и създаде зелените смутита за здрави и болни.
Ето  какво  казва  тя  за  тях :
1. Открих определена група храни, която отговаря на всички човешки хранителни потребности : зелените  листни зеленчуци.
2. Реших да проуча хранителните навици на шимпанзетата, като най-близки родственици на човека.Шимпанзетата консумират 40 % зеленолистни : това се равнява на две връзки листен зеленчук за нас, хората./дневно /
3. Прегледах хранителното съдържание на десетки листни зеленчуци и се зарадвах,когато видях,че са богати на почти всички жизненонеобходими минерали,витамини,протеини и микроелементи.
4. За да се освободят всички ценни  хранителни вещества във вътрешността на клетките,клетъчните стени трябва да бъдат разрушени.Яденето на листни зеленчуци без пълното им сдъвкване не задоволява хранителните ни нужди.
5.След десетилетия хранене с рафинирана храна, голяма част от съвременните хора са загубили способността си да дъвчат нормално.Много хора имат пломби и извадени зъби.
6.Затова реших да опитам да "сдъвквам " зеленчуците в блендер.Първо смесих къдраво зеле с вода.Тъмнозелената смес беше невъзможна за поглъщане.След известно умуване добавих няколко банана.И тогава започна магията !
7.Идеята за смилане на листата в блендер не беше нова за мен.Узнахме за необикновените лечебни свойства на енергийната супа : кълнове,авокадо и ябълка ,измислена от Д-р Ан Уигмор,пионер на храненето с живи храни през двадесети век.
8. Отчаяно експериментирах с енергийната супа,опитвайки се да подобря вкуса и.Когато започнах да пия зелени смутита,веднага забелязах,че влечението ми към тежка храна изчезна.
ПРЕИМУЩЕСТВА  НА   ЗЕЛЕНИТЕ   СМУТИТА :
- те са много хранителни -    60 % плод и 40 % листен зеленчук -  в началото и постепенно се преминава към 60 % листен зеленчук и 40 % плод
- лесни са за усвояване
- те са пълноценна храна,защото фибрите в тях се запазват
- приятна храна са за всички хора от всякакви възрасти
- богати са на хлорофил -молекулата му е сходна с тази на хемоглобина.Приемането на хлорофил е като преливане на свежа кръв.
- приготвят се бързо и лесно
- Любими са на деца и бебета
- намаляваме мазнините и солта в храната си при тяхното приемане
- създават се полезни навици за консумиране на листни зеленчуци
- могат да се съхраняват при ниска температура до три дни ,което е удобно за вземане на работа или при пътуване
Самата аз имам язва на стомаха и бях отказала напълно листните зеленчуци / особено пролет и есен /.Благодарение на книгите на Виктория редовно консумирам зелени смутита и се чувствам много добре.
Благодаря ти Виктория!

Зелено смути от  домати , магданоз и зелена салатка

сайтът на Виктория Бутенко е :www. rawfamily.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар