КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 юли 2015 г.

Зеленчукова салата с тученица, листно цвекло и листа от захарно цвекло / Vegetable salad with purslane leaf beet and sugar beet leaves /


     Тази година засяхме в градината ни захарно цвекло.То образува големи листа, които реших да използвам в салата.
Захарното цвекло / Beta vulgaris var.altissima / е двугодишно растение от сем. Лободови, към което се отнасят също кръмното, червеното или както го наричат още салатно цвекло и манголдът / листното цвекло /. През първата година натрупва в кореноплода си много резервни вещества, които се използват за образуването на цветовете и семената през втората година.Органът, в който се натрупват резервни вещества, представлява изменен главен корен и хипокотил, поради което и цвеклото се нарича кореноплодно растение.Това изменение и превръщане на корена в орган за натрупване на резервни вещества се осъществява чрез вторичното надебеляване на подземните части на растението.Образуват се вторично лико и дървесина, които се редуват последователно и образуват пръстени.При захарното цвекло тези пръстени са 8 - 12 , а при кръмното най - много 6.Между пръстените от проводящи снопчета се намира основната тъкан, която представлява основната маса на кореноплода и в която се натрупват резервните вещества.Само част от главния корен и хипокотила се изменя, а останалата част от главния или вретеновидния корен може да достигне 2 м. дължина.Обикновено полезна част от кореноплода е онази, при която диаметърът на главния корен е по - голям от 2 см. При прибирането цвеклото се откъсва от корена на това място.
   Т. к. за образуването и натрупването на резервни вещества е необходима преди всичко голяма асимилационна дейност, веднага след поникването цвеклото образува много здрави, разположени във вид на розетка листа с добре оформени листни дръжки и големи листни петури.Надебеляването на първоначално дългия и тънък вретеновиден корен започва тогава, когато силният листен апарат вече се е оформил и е намаляло нарастването на листата.
    Днес захарното цвекло се отглежда преди всичко в Европа, също в Азия и Северна и Средна Америка.
Значението на кореноплода е преди всичко за добиване на захар.Натрупаната в кореноплода захар не е разпространена равномерно.Челото на цвеклото / епикотила / съдържа съвсем малко захар.Затова челото заедно с листата се отрязва още при прибиране на цвеклото, силажира се или се изсушава за фураж.Най - голямо е съдържанието на захар в същинската част на корена.Тънката част на същинския корен т. нар. опашка, съдържа малко захар и част от нея изобщо не се прибира.
  Зряло е цвеклото, най - старите листа на което са увехнали и цветът им е станал по - светъл.Трябва да се извадят при прибирането чисти кореноплоди.
  Във фабриките за захар цвеклото се измива, нарязва и се подлага на екстрахиране.Екстрахираната и пресована маса се използва за храна на животните или се силажира, но най - често се изсушава.Захарният сироп се пречиства и се вари, докато захарта се отдели в кристална форма.
  Листата на захарното цвекло могат да послужат за приготвяне на сурови зелени сосове, да се добавят в салати или смутита, да се използват при приготвяне на супи, баници, омлети и всички други ястия, в които се използва зеленина - сармички, зеленчукови ястия и др.
ЗА  ТАЗИ  САЛАТА  СА  НЕОБХОДИМИ : прясна сурова зеленина  в произволни количества - листа от захарно цвекло, тученица, манголд / използвах манголд с червена жилка в средата  или т. нар. Rutard /, пресен италиански босилек, градинска лобода,няколко листа широколистен живовляк, лук резанец ; 2 стръка пресен лук, 1 краставица, 1 малка тиквичка, 2 - 3 домата ; за овкусяване - ябълкъв оцет, зехтин  и хималайска сол - на вкус ;
Измийте и нарежете на ситно зеленината, добавете нарязаните на парчета зеленчуци и овкусете с дресинга.Разбъркайте и поднесете веднага.
    Приятен  апетит !






Захарно цвекло

Прясна тученица


Листно цвекло / манголд, рутард /




Градинска лобода


Широколистен живовляк


Накъсани листа от захарно цвекло


Пресен италиански босилек







  

7 коментара:

  1. Страхотно богата на полезни нещица салатка, Ели! :)
    А да те попитам... Вярно ли е, че зеленолистните зеленчуци е по-добре да се накъсат и да нямат допир с метал (да се режат)? Защото виждам, че ти си ги режеш.

    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,
      в повечето западни страни зеленолистните за салата не се режат, а се накъсват с ръце.Наистина има някакво значение допирът с метал.Според някои проучвания металът има негативно въздействие върху зеленолистните зеленчуци.Но аз режа зеленолистните на тънки лентички, за по - лесна консумация.Мисля, че металът не от толкова голямо значение колкото замърсяването, което влияе негативно върху вкуса, визията, съдържанието на микроелементи във всеки зеленолистен зеленчук.И не на послесно място съдържанието на нитрати.Затова е добре ако зеленолистните не са домашно произведени да се накиснат 10 - на минути в подсолена вода преди да се използват.Днес вече има ножове от специално подбран материал за рязане на зеленолистни , но са доста скъпи.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Ели! А за ножовете не знаех...
      Хубав ден! :)

      Изтриване
  2. Ели, много пъстра и свежа салата. И аз много обичам свежа зеленина при доматите и краставиците. Всеки път изненадваш с нови разстения, които не съм хапвала. Накрая ще ти дойда на гости за да ги опитам (шегувам се ;) ). Слънчева сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      с удоволствие ще те приема в моя дом и ще ти покажа много растения, които използвам за храна.Но напоследък правя и много зелени смутита с живовляк, тученица, дива лобода, слез, босилек, глухарче, киселец, пача трева, листа от невен и гръцка коприва.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Много, много вкусна салата се получи !

    ОтговорИзтриване