КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 8 юли 2015 г.

Сурова лазаня с тиквички / Raw lasagna with zucchini /



   Скоро в една голяма търговска верига попаднах на тиквички с жълта окраска на кората и т.к. имам домашни, които са много крехък италиански сорт реших да комбинирам двата вида и да направя сурова лазаня.Сосът за лазанята може да се направи от накиснати и смлени ядки - кашу, орехи, бадеми или други по ваш избор.Аз обаче направих лазанята с пюре от кълнове на нахут / с такива кълнове разполагах в момента /.А нахутът, тиквичките и сосът от домати много добре се комбинират.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА ЛАЗАНЯТА : 2 зелени и 1 жълта тиквички - почистени, измити, без да се белят нарязани на тънки и дълги ленти с ренде Вьорнер ; 
За доматения суров сос : 2 - 3 домата, 1 червена пиперка, 1 по - малък морков, 1 стрък зелен лук, щипка хималайска сол, зехтин ; 
За пюрето от кълнове на нахут : кълнове от нахут - 200 - 300 грама , смлени в машинка за мелене на месо няколко пъти, сушен босилек - 1 - 2 ч.л., зехтин, хималайска сол, ябълков оцет, 1 стрък зелен лук ;
За декорация : зелени маслини без костилка, едри мариновани каперси, сушен риган и босилек, зехтин ;
    Нарежете измитите зеленчуци за доматения сос, овкусете със зехтин и хималайска сол и смелете в пасатор.Трябва да получите хубав доматен гъст сос.
Кълновете от нахут смелете и овкусете с хималайска сол, зехтин, ябълков оцет - на вкус.Добавете сушен босилек и ситно нарязан зелен лук.
В плато наредете най - напред зелените тиквички, отгоре поставете пласт от нахута.Върху него нанесете тънък слой пресен доматен сос, наръсете с риган и босилек / пресни или сушени / и нарязани зелени маслини.Поставете отгоре жълтите тиквички .Върху тях може отново да се продължи по същия начин.Аз обаче нанесох пласт доматен сос, риган, босилек и завърших с каперси.Най - отгоре залейте лазанята със струйка зехтин.
Аз използвах 1 зелена и 1 жълта тиквичка и направих само 1 пласт от нахут.Предпочетох да направя по - тънка лазаня с цел по - лесната и консумация в суров вид.Но могат да се направят няколко различни слоя от тиквички и ядки или от тиквички и нахут.Последователно пластовете се заливат и с доматения сос.
Единственото неудобство на тази лазаня е, че трудно се консумира.Трябва да се нареже на парчета с остър нож, за да се улесни сервирането и консумацията и.
             Да ви е сладко !
































2 коментара:

  1. Ели, възхищавам ти се за това, че правиш невероятни интерпретации на класически ястия. За това се иска много ентусиазъм и голямо въображение. Поздравявам те и ти желая прекрасен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    не е толкова трудно да се направят класически ястия със сурови продукти.Постепенно се свиква и човек разбира, че има начини да се храни по - здравословно само с растителна храна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване