КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 30 юли 2015 г.

Печени зеленчуци върху плоча от хималайска сол / Roasted vegetables on a plate of Himalayan salt /







    Преди време при посещение на един магазин за здравословни храни попаднах на плочи от хималайска сол.Знаех за тях, но не бях информирана подробно как става готвенето върху такава плоча.Преди време в едно от кулинарните предавания Ути Бъчваров показа такава плочка от хималайска сол.Ето какво намерих тук по повод приготвянето на храна върху плочка от хималайска сол - https://www.google.bg

  Плочите от хималайска сол са подходящи както за готвене, така и за сервиране на храни, които не са предварително осолени, защото поставената върху солта храна поема известно количество сол и придобива мек и питателен вкус. Готвенето върху плочи от хималайска сол може да стане по два начина, върху котлон или във фурната. Препоръчително е към плочите да се отнасяте като към глинени съдове, за да си гарантирате по - дългото им използване. За целта загрейте предварително плочата върху която ще готвите на ниска температура от 500 С за 10-15 минути, след което на 1000С за още 10-15 минути, и едва тогава я загрейте до желаната температура, след което поставяте храната, която ще готвите. Така ще си гарантирате, че плочата няма да се напука. Подходящо е приготвянето на риба, скариди, филета, зеленчуци, гъби и др.
При готвенето следва да се съобразите с продължителността, да внимавате с предварително осолени храни, както и с храните с високо съдържание на вода, защото те по - бързо ще абсорбират сол от плочата.
При използването на плочите имайте в предвид, че те поемат както влага така и миризми. Също така е възможно с времето, плочите да потъмнеят и по тях да се образуват пукнатини, това е нормално. Правилното им използване ще им осигури по - дълъг живот.


   Реших да работя с плочата така, както се работи с глинени съдове.Първоначално я поставих в студена фурна върху емайлираната решетка като постепенно увеличавах температурата до максимум - 200 - 250 градуса.Подготвих зеленчуците - нарязана на кръгчета малка тиквичка, кръгчета червен лук, парчета зелена и червена пиперка, кръгчета обелен на ивици патладжан, ивички морков.
Измих зеленчуците под течаща вода, но може би не трябваше да го правя, защото водата при печенето им бавно се изпари.Следващия път ще опитам със сухи зеленчуци.Просто се поставят зеленчуците върху плочата да се пекат като периодично се обръщат.Включих в последствие фурната на функция грил за по - бързо изпичане на зеленчуците.Получиха се леко солени зеленчуци, които овкусих с лимонов сок и зехтин.














Сервирах ги с печени картофи " Ветрило " - няколко по - едри картофа, добре измити, пресни, необелени подготвих като ветрило - направих върху всяка картофа тънки прорези не до края.Леко посолих отгоре всяка картофа с хималайска сол.Изпекох във фурната под фолио като прибавих и 1 ч.ч. вода.Когато водата почти извря запекох само отгоре до леко зачервяване.Сервирах картофите с домати , маслини и пресен лук, заляти с дресинг от лимонов сок и зехтин.
    Приятен апетит !








След като приключих работа с плочата я оставих да изстине напълно във фурната.И т. к. беше доста почерняла от печенето реших да я измия като леко започнах да почиствам почернялата част с фина гъбичка.Измих отново и оставих да се подсуши на стайна температура върху чиста кърпа.Ето как изглежда вече почистената след печенето плоча :


4 коментара:

  1. Много интересно, Ели! Би ли споделила от къде си купи плочата? Зеленчуците са станали прекрасни, много обичам такива изчистени рецепти, с натурален вкус. Лека и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      плочата закупих от един магазин за здравословни храни, но в посочения от мен линк такива плочи могат да се поръчат и по интернет.Мисля, че тази плоча беше само една в наличност, защото ми я дадоха от витрината.Аз лично мисля, че плочата трябва да е по - голяма за да става по - бързо изпичането.В тези жеги включих фурната на функция грил за да стане печенето по - бързо.Магазинът се намира в централната част на града.
      Поздрави и весело лято !

      Изтриване
  2. Ама че интересна тази плоча, бих си хапнала от зеленчуците веднага.
    Поздрави от морето, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздрави Веси,
    лека и приятна почивка на море.Тази плоча трябва да е по - голяма или да се изпекат зеленчуците на друга плоча, а после само да се доовкусят на плочата от хималайска сол.Много бавно се изпичат.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване