Прясната бамя е чудесна за салати и т.к. вече може да се намери по пазарите ето едно предложение за използването и.Манголдът с червена жилка в средата на листата, който има латинското название Rutard е набран от нашата градина.Но листата са по - дребни, защото растенията са все още много млади.Когато редовно се полива манголда образува много големи и крехки листа, които са много вкусни.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА : млади листа от манголд, домати, краставици, бамя, 1 стрък пресен лук, зехтин, ябълков оцет и хималайска сол в количества според броя на порциите.
Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват.Овкусяват се с дресинга и салатата е готова.Поднася се веднага след приготвянето и.
Приятен апетит !
Не бях виждала манголд Ели. Много интересно ми стана. Обичам бамя и съм сигурна, че салатката ще ми допадне ;)
ОтговорИзтриванеАни ,
ОтговорИзтриванеима вече семена на манголд в България.Листата са много големи с бяла или червена жилка в средата.използват се за всички ястия, в които се поставя зеленина и са много вкусни, както сурови, така и топлинно обработени.А най - хубавото е, че можем да ги берем почти през цялата година.
Поздрави !
Харесвам бамя в яхнии, а не знаех, че може да се хапва и сурова. Чудесна е салатата, Ели! Весели почивни дни!
ОтговорИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванемладата бамя е дори по - вкусна сурова, отколкото готвена .Тя отделя в сурово състояние много малко слуз.
Лека почивка и на теб Теди !
Бамята е един от фаворитните зеленчуци,но сурова никога до сега не съм я сервирала....Явно ще трябва да пробвам!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми стана чудно, че бамята може да се хапва сурова.
ОтговорИзтриванеМиленче, Веси,
ОтговорИзтриванепрясната бамя, когато е млада и сурова е много вкусна.Някои хора не обичат бамя, когато е топлинно обработена, защото отделя доста слуз.Но сурова или леко ферментирала, поставена в туршия е много, много вкусна.Старите хора по селата я консумират сурова.
Поздрави !