КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 6 юли 2015 г.

Мини кюфтенца от овес с маслини / Mini meatballs oats with olives /



    Овесът е едно от най - полезните растения.Чистият овес - накиснат във вода или под формата на кълнове укрепва сърцето и имунната система.Ето защо е необходимо винаги да се използва овес за различни ястия.Овесените ядки, за разлика от овеса са по - трудно смилаеми т.к. са обработени, при някои хора предизвикват киселини.Затова внимавайте при тяхната употреба, особено при употребата на мюсли.Фините овесени ядки са за предпочитане пред обикновените.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  КЮФТЕНЦАТА : 500 грама накиснат във вода овес, 2 - 3 с.л. смлян в кафемелачка сусам, сок от 1 лимон, струйка зехтин, подправки по желание - майоран, черв.пипер, чубрица, мащерка, кимион, риган или други по ваш избор, щипка хималайска сол.
Овесът, който използвам не покълва затова само го накисвам във вода за няколко часа.След това зърната омекват и много лесно могат да се смелят в машинка за мелене на месо.Към готовата смляна смес добавете всички останали продукти и с влажни ръце оформете малки кюфтенца. При оформяне на всяко кюфтенце поставете в средата една малка маслинка / със или без костилка /.Готовите кюфтенца гарнирах с млечна замразена царевица - измита с топла вода и смесена с кълнове от сминдух.
    Да ви е сладко !






8 коментара:

  1. Ели, страхотни са кюфтенцата! А за овеса... Аз хапвам овесени ядки - почти всяка сутрин, с домашо кисело мляко. И се чувствам страхотно! Но ползвам фини овесени, защото другите ми създават трудност дори при сдъвкването... Най се радвам, че свикнах да ги хапвам и без подслаждане. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,
    при много хора обикновените овесени ядки създават проблеми, но фините са за предпочитане.Могат да се подслаждат с мед, плодове, кленов сироп и стават чудесни.Но суровият овес - накиснат или покълнал е още по - вкусен.Особено когато е добре овкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, страхотна рецепта отново! Тайната на всички ястия е доброто овкусяване! Слънчев и усмихнат юли!

    ОтговорИзтриване
  4. Да,
    наистина доброто овкусяване с подправки придава неповторим вкус Теди.Но суровите кълнове или накиснати семена и зърна изискват все пак настройка на вкуса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. С овес не съм работила,но пък тези кюфтенца определено ме провокираха към запознанство с тази култура....
    Поздрави,Ели!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче,
      овесът е бил традиционна храна преди години в България, а днес се използва в северните страни за приготвяне на традиционни овесени хлебчета.Но също и за животните е много добра и лека храна, както това е при човека.Овесената вода / от варен овес / служи за лечение на много стомашно - чревни заболявания, лекува язва.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Хайде сега пък овес, не съм сигурна дали въобще съм виждала тази култура...навремето май са ползвали за хляб, смляна с житото? Ама че съм ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      днес почти навсякъде продават белен овес, който не покълва.По рядко по пазарите се намира белен овес за кълнове.Но той е много вкусен, дори за хората, които са свикнали с готвена храна.Много е полезен, защото лесно се усвоява и не предизвиква никаква тежест в стомаха.Белен овес се продава в големите търговски вериги както и в магазините, където продават храна от Русия - елда, овес и др.
      Поздрави !

      Изтриване