КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 21 юли 2015 г.

Рулца от тиквички с плънка от амарант и просо / Rolls of zucchini stuffed with amaranth and milled /



    Просото и амарантът са вече добре познати в България.И двата вида зърна могат да се обработват топлинно и да се използват както ориза.Могат да се добавят в малки количества при приготвяне на ястия с ориз, булгур, елда.Беленото просо може да се намери на всички щандове за диетични храни в големите супермаркети, същото се отнася и за амаранта.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА ПРЕДЯСТИЕТО : млади тиквички - 3 - 4 броя, измити, почистени, нарязани на тънки ленти по дължина без да се белят, амарант - 1/2 каф. чашка, 1 каф. чашка просо, 4 каф. чашки вода, щипка хималайска сол, копър, чесън, зехтин, ябълков оцет - на вкус.
    Тиквичките се изпичат върху намазнен грил - тиган, без да се посоляват или омазняват с мазнина.С мазнина се намазва само тигана.
Отделно се приготвя плънката като за целта се сваряват просото и амаратна - след завиране на подсолената вода се поставят измити просото, амаранта, разбъркват се и огънят се намалява до минимум.След около 20 минути, когато поемат всичката вода са готови.Oвкусяват се на вкус със зехтин, счукан чесън , копър и ябълков оцет.Хубаво се разбъркват.С посочената плънка се приготвят рулцата.Вземат се 1 -2 тиквички, поставят се на дъска една до друга и се пълнят с 1 ч.л. плънка.Завиват се на рулца.Готовите рулца се подреждат в плато.
   Сервират се като предястие или гарнитура.
           Да ви е сладко !




Зрънца от амарант









2 коментара:

  1. Великолепно изглеждащо,а и лесно за приготвяне,полезно ястие!
    Прекрасно утре,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Миленка,
    тиквичките са в изобилие в летния сезон и можем от тях да приготвим великолепни ястия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване