КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 21 юли 2015 г.

Зеленчуци, печени на сач / Vegetables, baked on hot plate /



    От векове хората са приготвяли ястията си в глинени съдове на открит огън.Днес в България се предлагат много такива съдове - гювечета, керемиди, сачове, гювечи.В тези съдове ястието става вкусно, приготвя се лесно и е много здравословно.Ето един вариант за печене на зеленчуци на сач.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : тиквички - измити, почистени, небелени - нарязани на шайби ; пресни , по - дребни картофи - нарязани на шайби ; стар кромид лук - нарязан на ивици ; зелен или жълт боб - нарязан на парченца ; моркови - по - млади, почистени и нарязани на шайби ; пресни пиперки - измити, почистени и нарязани на шайби ; хималайска сол на вкус - за овкусяване и растителна мазнина / за намазване на сача и овкусяване на заленчуците, след като са вече готови, лимонов сок - за овкусяване накрая /.
Зеленчуците се подготвят и поставят в отделни съдове, количеството им е според броя на порциите .По желание могат да се добавят и гъби или др. зеленчуци - патладжани, бамя или др.
Сачът се почиства и намазва с мазнина / дъното и стените /.Поставя се на мястото, където ще се приготвят зеленчуците / фурна, газов котлон, открит / незапален / огън /.Огънят се запалва и постепенно се увеличава така, че загряването на сача да стане постепенно, а не наведнъж.Иначе сачът ще се спука.
Най - напред се поставят по - твърдите зеленчуци - моркови, пиперки , боб и лук.Като поомекнат се добавят картофите и тиквичките - на пластове.Добавя се и малко гореща вода - 1 кафена или 1 чаена чаша и хималайска сол - на вкус.Всички продукти се покриват с алуминиево фолио, така ,че ястието да се задуши.Пече се на бавен огън.Когато е готово и продуктите са напълно омекнали , а водата - напълно извряла сачът се сваля върху решетка и се поставя внимателно върху поставката му.Ако е необходимо се овкусяват зеленчуците като се налива отгоре струйка мазнина и лимонов сок.
         Приятен апетит !

















2 коментара:

  1. Ели, чудесни нови рецепти си публикувала. Харесвам лесните и бързи зеленчукови рецепти. Сач все още нямам, но имам гювечи, в които ястията стават невероятно вкусни. Прекрасна рецепта за зеленчуков сач! Весела седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    ястията в глинени съдове стават много вкусни, особено когато се приготвят на открит огън.А лятото е много подходящ сезон за това.Купи си сач, няма да съжаляваш, много вкусни ястия се приготвят на него, при това - бързо и лесно.Освен това са и много по - здравословни, отколкото приготвени в класическите съдове за храна.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване