КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Суров зелен сос с манголд и живовляк / Raw green sauce with spinach and plantain /



   Манголдът е растение, чиито семена вече се внасят у нас.Това е листно салатно цвекло, листата на което са много вкусни както сурови, така и топлинно обработени.Освен това това растение може да ни снабдява с листа почти цялогодишно, само в големите зимни студове листата замръзват.Но ако се засее в градината на място, което е защитено от вятър и студ може да го използваме непрекъснато.Берат се само външните, по - големи листа, а вътрешните листа се оставят в листната розетка.Характерно за манголда е, че листата са с бяла жилка в средата.Подобно на него е растението с латинско наименование Rutard, листата на което са с червена жилка в средата.
Манголдът всяка година се саморазсява, така ,че ако веднъж го засеете в градината си ще имате нови  растения всяка година.Листата му са много крехки и е желателно да се употребяват веднага след брането.Но когато са сухи могат да се съхранят в найлонова торбичка в хладилника за няколко дни / в отделението за съхранение на зеленчуци, най - отдолу /.
Манголдът е двугодишно растение, подвид на обикновеното цвекло.По външен вид прилича на спанака, но листата са по - големи и с бяла или червена жилка в средата.
Използва се за много диетични блюда - салати, сосове, супи, както и сармички, баници, омлети.
За родина на швейцарския манголд се счита Швейцария, но той е много добре познато растение и в Гърция и Средиземноморието.
Манголдът съдържа оксалати в известно количество затова е необходимо да се използва в прясно състояние или да се обработва топлинно много кратко.Той има очистителни свойства, действа противовъзпалително.Укрепва сърдечно - съдовата система, лекува анемии, засилва зрението , регулира кръвната захар, укрепва касата.Манголдът съдържа много калций и лекува зъбите и костите, използва се за профилактика на остеопороза.Растението е богато също на вит.С и вит.А, съдържа антиоксиданти и има антиракови свойства.
ЗА  ЗЕЛЕНИЯ   СОС  СА  НЕОБХОДИМИ : 10 листа манголд, 5 - 6 листа широколистен живовляк, щипка хималайска сол, сок от 1 лимон или 1 с.л. ябълков оцет, 50 - 100 мл. вода / в случай, че не използвате лимонов сок /, струйка зехтин / аз използвах шарлан - студено пресовано слънчогледово олио /.
Измийте и нарежете зеленината.Поставете всички продукти в пасатора и смелете до получаването на фин зелен сос.Използвайте соса за гарниране на зеленчуци, супи, салати.
      Да ви е сладко !










4 коментара:

  1. Не съм попадала на манголд, но ще се огледам отново за него. Много полезна информация, Ели! Усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    има в Кауфланд понякога манголд, но с червена жилка в средата.Ние засяваме в градината ни на село манголда, който съм показала на снимката.Но тази година засях и манголд с червена жилка в средата.Използваме го цялогодишно и е много вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. О, това са листата на цвеклото ли, Ели, ако е така - много ги обичам, в събота ходихме на село и си набрах!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      това са листата на листното цвекло с бяла жилка в средата наречено манголд.Листата на растението рутард са с червена жилка в средата.Това са много големи листа излизащи от голяма листна розетка, подобна на маруля.В Кауфланд понякога продават рутард.А листата на червеното салатно цвекло са по - малки и имат по - различен вкус.
      Поздрави !

      Изтриване