КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 28 юли 2015 г.

Зеленчукова салата с кълнове от броколи и кълнове от сминдух / Vegetable salad with sprouts and broccoli sprouts of fenugreek /



     Кълновете от броколи и кълновете от сминдух са много леки и приятни за употреба.Затова реших да ги използвам в салата от сезонни зеленчуци.Получих богата салата, която сервирах веднага след приготвянето.През лятото, поради по - високите летни температури кълновете трябва да се промиват по - често с вода.Аз промивам семената даже 3 пъти дневно, за да бъдат постоянно леко влажни.Така ,че внимавайте, когато приготвяте кълнове в големите летни жеги, промивайте семената винаги, когато видите, че са просъхнали.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : няколко листа манголд с червена жилка в следата - рутард, 5 - 6 домата, 10 - 12 маслини стафидаки, 1 глава кромид лук, 1 малък морков, кълнове от броколи - 1 с.л. сухи семена, кълнове от сминдух - 2 с.л. сухи семена, 1 щипка хималайска сол, ябълков оцет и зехтин - на  вкус.
Нарежете на ситно лука, добавете нарязаните домати - на едри парчета, моркова - на ситни парченца или кубчета, рутарда нарежете на тънки ивички.Поставете всички продукти в купа, добавете маслините, кълновете и залейте с дресинга. Разбъркайте готовата салата и да ви е сладко !












2 коментара:

  1. Ели, има ли нещо по специфично при приготвянето на кълнове от броколи? Имам малко семена за кълнове, но не съм сигурна как да ги приготвя. А също така кога е най-добре да се консумират? Много се радвам, че показа тази салата за да се сетя за тях. Слънчева и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    кълновете се приготвят по един и същ начин от всички семена и зърна.Писала съм как се приготвят в раздела " Кълнове ".Но накратко - семената се заливат с вода за 12 часа.След това водата се отлива и се оставят да покълват на стайна температура.Промиват се с вода като се поставят в цедка 1 - 2 или 3 пъти дневно докато получим хубави кълнове.Можем да получим и поници ако ги промиваме по - дълго време - около 1 седмица.Това е - просто и лесно.Консумацията - колкото по - често, толкова по - добре.
    Успех при приготвянето !

    ОтговорИзтриване