КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 28 юли 2015 г.

Картофено пюре с покълнали семена и зеленчуци / Mashed potatoes with vegetables and sprouted seeds /



   Понякога приготвям по - големи количества кълнове, но не мога да ги оползотворя поради проблеми със стомаха.Така се случи преди време, когато получих киселини при употреба на недостатъчно добре узрели кайсии.Плодовете, които купувам от пазарите понякога са обрани леко зелени, а това винаги дразни стомаха или червата, когато човек има проблеми с тези органи.Така ,че много трябва да се внимава, когато използваме зарзавати, които не са домашно произведени.
Винаги при такива случаи използвам картофено пюре, което смесвам с вече готовите кълнове.Избирам картофи с по - тънка коричка и ги варя в много малко вода, почти на пара.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ПЮРЕТО : 500 - 800 гр. пресни картофи, замразени кореноплодни зеленчуци от фризер / или пресни / - целина, пащърнак, морков, корен магданоз, 1/2 червена пиперка, хималайска сол и зехтин - на вкус, кълнове от броколи - 1 с.л. сухи семена и кълнове от сминдух  - 2 с.л. сухи семена ;
Измийте добре картофите и без да ги белите нарежете на едри парчета.Поставете ги в тенджера с дебело дъно заедно с малко кореноплодни зеленчуци от фризер.Залейте с 1 каф.чашка  подсолена на вкус вода и варете под капак на умерен огън до готовност.Когато са добре омекнали пасирайте ги до получавате на гладко пюре и добавете зехтин - аз добавям повече за да се омазнят добре картофите.Към готовото пюре добавете нарязаната на тънки ивички червена пиперка и кълновете.Разбъркайте докато всичко се хомогенизира добре.Сервирайте готовото пюре като го поставите в ринг или направите форми по ваше желание.Можете да използвате пюрето като гарнитура или като основно ястие или да оформите от него питки, подобни на тортили, които да гарнирате със зеленчуци или гъби.
         Да ви е сладко !












Няма коментари:

Публикуване на коментар