КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 30 юли 2015 г.

Цариградски рожков / рожково брашно / / Constantinople carob / / Carob flour /





    Цариградският  рожков / Ceratonia siliqua / е дърво, високо до 10 м. с широка корона и вечно - зелени чифтоперести листа.Неговите еднополови съцветия са събрани в изправени съцветия, но много често са подредени в снопчета.От яйчниците на женските цветове  се развиват виолетовокафяви шушулки, дълги 10 - 20 см. и широки около 2 см., плоски и много често извити като рог.Тези плодове се наричат цариградски рожкови.
  Цариградският рожков е произлязъл от Източната Средиземноморска област, по точно от арабските области.В древността той се е отглеждал в източните и западните средиземноморски области, в Южна Европа и в Северна Африка.Арабите имат голяма заслуга за неговото разпространяване чак до Испания.Днес цариградски рожков се отглежда освен в споменатите места още в Южна и Средна Америка, в южните щати на САЩ , в Индия и в Южна Африка.
   Главен производител на рожкови е Испания, където се добиват около 500 000 тона плодове, т.е. 60 % от световната реколта.Плодовете имат ядлива плодна стена / перикарп / и ароматична сладка сърцевина  / съдържа 30 - 60 %  захар /, в която са разположени най - често 12 тъмни, лъскави семена.Ядат се от децата като лакомство.В страните - производителки в бедствени години са храна.Голяма част от реколтата се използва като фураж за животните.От шушулките се приготвя сироп.От гъстия сироп, познат под името кафтанов мед, се приготвят сладкиши и се добива алкохол.Препечените семена служат като заместител на кафето.Поради постоянното им тегло / едно семе тежи 0, 18 грама / са били употребявани като мярка за злато и скъпоценни камъни.Те станали първообразец на  карата ./ арабската дума карат - Kirat означава семе ; един метричен карат е равен на 0.2 грама /.
   Рожковото брашно може да се използва като заместител на какаото, но е по - полезно от него.Преди години, когато го закупих и започнах да го употребявам ми обясниха , че е много полезно .Съдържа много калций, помага при поликистоза, полезно е за диабетиците.Съдържа също желязо и помага при анемии, силна кашлица и спомага за засилване на имунитета.
Преди години / преди 1944 г. / рожкови са били внасяни и в България и моята баба си спомняше, че са били много вкусни.


2 коментара:

  1. Въпреки, че не се харесахме с рожкова на първо четене, обмислям отново да опитам да го включа в менюто си. Ели, ти в какви рецепти го употребяваш? Слънчев поздрав и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    използвам рожково брашно във всички рецепти, където може да се използва какао - сурови сладки, торти, плодови шейкове.А в Турция по пазарите видях да продават истински рожков, но е доста скъп.
    Поздрави и слънчево лято !

    ОтговорИзтриване