КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 18 ноември 2014 г.

Натурални хлебчета от кълнове на тритикале с маслини и магданоз / Natural bread from germ of triticale with olives and parsley /



      Кълновете от тритикале са с ниско съдържание на глутен и от тях можем да приготвим сурови хлебчета.Използвайте 300 - 400 грама сухо семе, пригответе пресни кълнове.Смелете няколко пъти кълновете в пасатор или машинка за мелене на месо.Добавете 100 грама смлени черни маслини без костилка, риган - 2 щипки и 1/2 връзка смлян или много ситно нарязан магданоз.По желание към сместа може да се добави пресен или стар  кромид лук - ситно нарязани.От добре разбърканата смес оформете големи кюфтета - хлебчета, направете няколко прореза с тъпата страна на ножа и поднесете.
Приготвянето на хлябове от кълнове има няколко предимства :
 1.Не се използва набухвател ;
 2.Зърното се използва цялостно т.е. със зародиша и триците, които се отделят при фабрично произведеното бяло брашно ;
 3.Тези хлебчета засищат организма по - бързо, от тях е необходимо по - малко количество и не увеличават теглото ;
 4.Могат да се съхраняват в добре затворен съд в хладилник до 1 седмица ;
 5.Съдържат всички ензими и ферменти, витамини и минерални вещества, тъй като зърната са покълнали и не са подложени на топлинна обработка ;
 6.Подходящи са за пости, диетични режими и за хранене на болни, когато зърната са много добре смлени ;
     Добър  апетит!

Кълнове  от  тритикале

Смлени кълнове в пасатор


Кълновете с  добавка на магданоз и маслини




Няма коментари:

Публикуване на коментар