КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 28 ноември 2014 г.

Зелена салата с радичио и репички / Green salad with radicchio and radishes /



        Репичките са сезонен зеленчук и могат да се отглеждат както през пролетта, така и в късна есен - на открито или в парници.
Репичките принадлежат към семейството на ряпата Raphanus sativus.Те се отглеждат във всички страни на умерената зона.Като полска култура са разпространени предимно в Източна Азия, където имат по - голямо стопанско значение, отколкото в другите области.Ранните европейски сортове образуват репички след 20 - 40 дни, докато китайските видове, които имат по - големи кореноплоди, се нуждаят от по - дълъг период.Има репички от типа " ледени висулки ", които приличат на ряпата по удължената си форма и по това,че при образуването на кореноплода взема участие и коренът.Тези т. нар. дълги репички отговарят по външен вид на описаните в литературата най - стари форми на репичките, които били отглеждани до 18 век.Някои от тях имали черна кора.
Репичките се ядат сурови, подсолени или настъргани като салата, понякога и със сметана.Източно - азиатските едри форми най - често се задушават или се варят, като предварително се нарязват на парченца.
В Индия и Индонезия се отглеждат друг вид удължени репички, при които се ядат зелените месести и неправилно извити чушки, дълги 20 - 100 см., от които цялото растение поляга върху земята и така продължава да расте.Плодовете се ядат сурови или приготвени с оцет.
Репичките възбуждат храносмилането, подпомагат уринирането, богати са на витамини, минерални соли и свободни аминокиселини.Сокът от репички съдържа калий, натрий, желязо и манган.Той успокоява и регенерира лигавиците, прочиства тялото от натрупана слуз.
Използвайте в салатите и листата на репичките, те съдържат много полезни за организма соли и витамини.
Радичио / Радикио /  е отглеждан предимно в Италия зеленчук.В България можем да го открием в големите търговски вериги.Радичиото / Radicchio indigo / има кръгли, стегнати глави и по външен вид наподобява салатата Айсберг.Семената се засяват от май до юли, а реколтата е готова от септември до март.Младите растения са зелени с крехки и сочни листа, които се оцветяват в червено по време на вегетацията.Радичиото е растение с леко горчив вкус на листата, поради което то може да се добавя в салатите в малки количества.Горчивите компоненти, известни като фитохимикали са балсам за черния дроб.Растението стимулира секрецията на жлъчен и панкреатичен сок, намалява холистерола, подобрява усвояването на вит.В12, подпомага лечението на кожата и сърцето.
   ЗА  ТАЗИ  САЛАТА  СА  НЕОБХОДИМИ : 5 - 6 листа радичио, 7 - 8 листа зелена салата, 2 стръка зелен лук, 1 връзка репички / 10 броя /, 6 - 7 едри черни маслини, 1 по - малка краставица, 10 бадема / предварително накиснати във вода /, ябълков оцет и зехтин - на вкус, 2 - 3 стръка магданоз.
Измийте и нарежете листата на репичките, зелената салата и радичиото  на ивички.Добавете ситно нарязаните магданоз и зелен лук.Нарежете краставицата на полумесеци, а репичките - на тънки филийки.Добавете маслините и бадемите и разбъркайте.Овкусете готовата салата със зехтин и ябълков оцет, по желание добавете 1 щипка хималайска сол.Разбъркайте отново и сервирайте.
   Да ви е сладко !












Няма коментари:

Публикуване на коментар