КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Кисело мляко / сирене / от слънчоглед и сусам / Yogurt / cheese / Sunflower and sesame /





     Слънчогледовите семки са полезна и евтина храна.Могат да се набавят лесно и от тях да приготвим кълнове, поници и кисело мляко през всички сезони.Сусамът не се нуждае от представяне.Съдържа 100 пъти повече калций от кравето мляко и е елексир за костите.Комбинацията между сусама и слънчогледа в различни съотношения е много полезна и лесна за усвояване.От 1 ч.ч. белен слънчоглед и 1/2 ч.ч. небелен сусам приготвих кисело мляко. /една част от сместа / Най - напред накиснете семената във вода за 2 часа.Смелете всичко в пасатор или блендер, добавете  вода - общо количество 2 ч.ч. и сок от 1 лимон.Трябва да получите по - гъста смес- ако желаете да приготвите сирене от ядки и по - рядка смес - при приготвяне на кисело мляко..Оставете на стайна температура да ферментира за 6 - 12  часа.Съхранявайте в хладилник.При нужда прецедете суроватката и така ще получите сирене от семена.Аз добавих по - малко вода  към останалата смес и получих сирене , което сервирах с резени домати, люти маслини и кълнове от люцерна.Рецептата е взаимствана от книгата " Оцеляване през 21 век " от Викторас Кулвинкас.
Сместа е подходяща за пълнеж на зеленчуци, гарнитура или лека салата с добавка на хималайска сол и лимонов сок.













Няма коментари:

Публикуване на коментар