КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Супа от коприва с картофи / Nettle soup with potatoes /



             Тази лека супа от коприва е подходяща за постните периоди на годината, за преход към чисто суровоядство, за тежко болни хора.Приготвя се лесно, бързо и може да се пасира , за да получим крем - супа.Копривата е една ценна билка, използва се както в сурово състояние, така и за приготвяне на различни ястия или чай.
Необходими  продукти  са :  1 глава кромид лук, 1 малък морков, 1 супник измита и почистена коприва, 2 картофа, парче пащърнак, мазнина - олио или зехтин, 1 щипка хималайска сол.
  В тенджера с вряща вода - около  1 литър попарваме копривата.Отцеждаме я от водата / водата запазваме  / и нарязваме на ситно.Отделно в друга тенджера задушаваме нарязаните на ситни кубчета морков, пащърнак, лук - в 4 - 5 с.л. мазнина и малко от водата , в която сме попарвали копривата.Добавяме нарязаните на едри кубчета картофи и копривата, разбъркваме няколко пъти.Доливаме водата / запазена при попарването на копривата / и слагаме солта.Варим на тих до умерен огън - 15 - 20 минути.Зеленчуците трябва да омекнат.
  Сервираме супата топла.
                                           Да ви е сладко !






2 коментара:

  1. Ели, чудесно предложение за супичка! Ще се възползвам със сигурност, когато дойде времето на прясната коприва. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,
    все още по нашия край се намират тук - там пресни стръкчета коприва.А баща ми в къщи много я обича, във всякакви ястия.Подходяща е за постите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване