КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Салата от белгийска цикория, фенхел и сушени домати / Salad of Belgian chicory, fennel and sun - dried tomatoes /



    Фенхелът / див копър, резене, финокио, морач / и белгийската цикория са малко познати у нас зеленчуци.Широко се отглеждат и употребяват в Италия и Холандия.Те се приготвят сурови или топлинно обработени - задушени, на пара, печени на грил.У нас в миналото са отглеждани и двата зеленчука.Фенхелът е лесен за отглеждане, докато белгийската цикория е двугодишно растение и през втората година трябва да се отглежда на тъмно за да се получат белите, леко горчиви листа.
  Фенхелът / Foeniculum vulgare Mill./ е двугодишно или многогодишно растение от сем.Сенникоцветни.Произхожда от района на Средиземноморието.Негови най - близки роднини са копърът, анасонът, кимионът.Италианският фенхел се използва като зеленчук.Растението има силен аромат на анасон - зелената част, който се дължи на съдържащите се етерични масла.
Фенхелът подобрява храносмилането, увеличава млякото при кърмачките, помага при колики.При покупка трябва да се избират бели кочанчета, без кафяви петна.В хладилник растението се запазва цяла седмица.
Преди употреба се обелват външния слой листа.Кочанчетата се почистват, поставят се вертикално и се режат винаги по дължина на резенчета.
Нарежете 1 белгийска цикория на тънки ленти.Към нея добавете 1 нарязано на тънки ленти финокио, накиснати във вода сушени домати - 10 - 12 броя, 2-3 с.л. кедрови ядки и 4-5 с.л. каперси.Разбъркайте всичко и овкусете с щипка хималайска сол, зехтин и ябълков оцет.
    Да ви е сладко !













2 коментара:

  1. С тази салата събуди любопитството ми....Не съм опитвала нито цикория нито див копър(:...Много ми харесаха снимките и задължително ще я опитам.Благодаря за споделеното,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче,
    белгийска цикория и фенхел продават в Пикадили.Преди няколко години засявах фенхел в градината ни.Той е лесен за отглеждане, не знам точно как се получават по - големи кочанчета.Моите станаха по - малки.Кочанчето е приятно на вкус, но листата приличат на копър и имат много силен аромат на анасон.
    Белгийската цикория се отглежда по - трудно, втората година се държи на тъмно, но не трябва да е много студено.Листата и имат много лек, приятен горчив вкус, който в салатите леко се загатва.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване