КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Някои често задавани въпроси / Some frequently asked questions /

   Много от хората променили начина си на хранене използват дехидрататор , за да изсушат суровата храна.Така се получават сурови крекери, чипс от зеленчуци , сурови сладки крекери и др.Необходимо ли е суровата храна да бъде подлагана на такава обработка, макар и на ниска температура ?
Според мен използването на такъв уред в суровоядството е дори вредно.Именно суровите сокове от кълновете , зеленчуците , ядките , плодовете и семената са причина за лечение на органите.Суровата храна, съдържайки в себе си пресни сокове има лечебен ефект.Тези натурални сокове лекуват органите, защото са носители на естествено разтворени в дестилирана вода витамини, ензими, минерали и ферменти.Температурата, дори и ниска унищожава тези сокове, продукта остава без водното си съдържание.Така храната по вкус наподобява готвена и човек задоволява потребността си от вкусна, но не и полезна храна.
Суровата храна, съдържайки в себе си всички необходими вещества лекува и загрява органите.Болният орган има забавено кръвообращение и по правило на болното място се усеща студ.Приемайки суровата храна болното място се кръвоснабдява  по - усилено, загрява се и се усеща лека пулсация.Всеки прием на топлинно обработена храна увеличава болките, намалява притока на кръв и лечебния ефект е намален или почти липсва.Соковете и естествено получената по време на фотосинтезата дестилирана вода в натуралната, необработена храна възстановяват тъканите, засилват кръвотока и лечебния ефект е налице.
Може ли суровата храна да бъде също толкова вкусна, както готвената ? 
Според мен правилно приготвената сурова храна е дори по - вкусна от готвената.Тортите със сурови блатове и крем от пресни плодове, луканките и хлябовете от житни кълнове, пресните салати и плодови смутита са с чудесен вкус.Бобовите растения и кълнове, добавени в салати или смлени също могат да имат по - приятен вкус.Използването на различни подправки и натурални подсладители подпомага подобряването на вкуса на пастата от бобови кълнове, зелените пюрета или хлябове от житни кълнове.
Можем ли да приложим суровия режим през  целия живот ?
В Канада и САЩ този режим е приложен в много суровоядни семейства.Превес в храненето трябва да имат кълновете , зеленчуците и зеленолистните растения.Ядките и семената трябва да заемат минимално количество в дневния порцион.Всичко трябва да е сурово, без никаква топлинна обработка.Можем да използваме плодовете винаги, когато пожелаем.
Може ли пълното суровоядство да ни излекува от дадено заболяване ?
Тежките увреждания на органите могат да бъдат възстановени чрез строг суров режим.Органът, дори и не напълно възстановен ще функционира по - добре, болката предизвиката от неправилното му функциониране или нарушение в структурата му ще бъде намалена.Почти при всички заболявания суровоядството дава положителни резултати и спомага за подобряване на състоянието.Пълното излекуване на дадено заболяване може да настъпи след години приложение на този режим.Суровата храна не увеличава теглото и не задръства органите както това става с готвената храна.Употребата дори на пълнозърнести брашна е причина за проблеми в различни органи.Брашното е топлинно обработено и мъртво като продукт, а кълновете са жива храна.Много хора употребяващи хляб от бяло или пълнозърнесто брашно имат проблеми с червата, наднормено тегло, поява на тежест в стомаха след нахранване.Причината за това са различните брашна, които са произведени от зърна с по - високо съдържание на глутен.Изкуствено създадените чрез различни методики сортове зърнени култури обикновено са много високо глутенни.Глутенът е причина за много тежки заболявания и алергии.При покълването зърната променят състава си и приготвянето на сурови хлебчета от тях е много полезно.Някои хора не могат да възприемат храненето с кълнове, това е въпрос на навик.Когато човек реши да изпробва напр. хранене с бял хляб / 1 седмица /, хранене с пълнозърнест хляб / 1 седмица / и хранене с хлебчета от кълнове / 1 седмица / веднага ще усети каква е разликата.Всички храни подложени на топлинна обработка загубват част от съдържащите се в тях витамини, ензими, минерални соли и ферменти.
Прилагайки суровоядството в пълната му форма можем да избегнем приема на различни лекарства, скъпи хранителни добавки, ензими или водорасли.
Скъпо  ли е храненето със  сурова  храна ?
Зависи от  гледната точка.Като правило обаче, ако човек предпочита суровата пред готвената храна ще употреби много по - малко количество.Например : ако на едно хранене можем да употребим 1 или 2 порции от дадено ястие, то ако се храним със сурова салата обикновено е достатъчна една порция.Ако употребим на едно хранене няколко филийки хляб, то използвайки хлебче от кълнове ще употребим само едно.Причината е, че суровата храна по - бързо засища организма в сравнение с готвената храна.Зеленчуците имат различна цена през различните сезони, но използвайки характерните за даден сезон зарзавати можем да спестим доста средства.Храненето с кълнове също е много икономично.При покълването обикновено се използват малки количества зърна.Но ако използваме зърното за смилане на брашно ще ни е необходим поне 1 кг.Ядките, семената, сушените плодове имат по - високи цени, но те се използват обикновено в по - малки количества.Дивите растения, които можем да използваме в кухнята са безплатни .

2 коментара:

  1. Благодаря Ели за този пост, определено е много полезен и важен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,
    много хора ми задават различни въпроси опитвайки се да разрешат един или друг здравословен проблем.Самата аз изпробвах различни режими на хранене също поради здравословни проблеми.Днес живея без лекарства.Именно за тези хора, които все още се лутат и търсят правилния подход публикувах тази информация.
    Поздрави, приятни празници и почивни дни!

    ОтговорИзтриване