КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 17 юли 2014 г.

За люцерната и кълновете от нея / For alfalfa sprouts and it /

  Едно от най-богатите на хлорофил растения е люцерната.Тя е многогодишно бобово растение,което е богато на минерални вещества и микроелементи.Редовната употреба на кълнове от нея би могло да ни осигури здраве,жизненост и дълголетие.
  Особено полезно за човешкият организъм е специфичното съотношение на калций,магнезий,фосфор,хлор,натрий,калий и силиций.Съдържанието на всички незаменими /есенциални/ аминокиселини прави люцерната едно от най- добрите растения при лечение на различни дефицити в организма.Люцерната е адаптивна към различни типове почви,има разклонена коренова система,достигаща до дълбочина 3 м.
     Особено полезно е употребяването на кълнове от люцерна при проблеми със сърдечния мускул,синусите и белите дробове.

Кълнове от люцерна в един от съдовете за покълване

  Молекулата на хлорофила се състои от атоми въглерод,водород,азот и кислород,които са разположени около един атом магнезий.Молекулата на хемоглобина е сходна с тази на хлорофила, с изключение на магнезиевия атом,който е заменен от желязо.Поради тази причина всички кълнове и зелени растения имат огромно значение за организма,още повече люцерната ,която е включена в менюто на всички тревопасни животни / в пресен и сушен вид/.
     Сокът от прясна  люцерна е много силен. Най-добре е да се комбинира със сок от моркови.

Кълнове от  люцерна в  специален  съд за покълване
Как да си приготвим кълнове от люцерна ? - заливаме 1 с.л. сухи семена с вода за 12 часа./ правим това вечер, сутрин отливаме водата /, поставяме семената в уред за покълване или стъклен буркан.Промиваме семената 1 или 2 пъти дневно с вода, но внимаваме - те трябва да са влажни, да са много добре отцедени от водата / през цедка се отцеждат /.След няколко дни, дори до една седмица ще получим готови поници от люцерна, прекрасни за добавка към салати.
Семената трябва да са пресни, в противен случай част от семената ще покълнат, друга част - не.От непокълналите семена се отделя голямо количество слуз и в такъв случай всички използвани семена трябва да се изхвърлят.
  








9 коментара:

  1. Как става покълването с буркан? Захлупват се с буркана ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Жани,
      покълването в буркан става по следния начин :
      1 с.л. сухи семена се слагат в буркана и се заливат с вода - водата трябва да покрива напълно семената.Престояват така 12 часа / вечер ги заливам, сутрин отливам водата /.На гърлото на буркана се поставя марля / двойна /, която се закрепя с ластик.Сутрин обръщам буркана с дъното нагоре за да изтече всичката вода през марлята.Оставям така семената на стайна температура.На следващия ден пак промивам семената / изплаквам ги с вода / - наливам вода в буркана и веднага я отливам, обръщайки буркана ,за да изтече всичката вода.Така правя цяла седмица - сутрин или вечер промивам семената с вода докато получа млади и крехки поници.Когато времето през лятото е много топло винаги правя промивка на семената с вода два пъти дневно / сутрин и вечер.Много са витаминозни като добавка към различни салати или супи.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Сега разбрах, а семена от люцерна от къде купуваш?
    Тук се продават в магазин за агрокултури, от където се купуват семена за салата, репички, моркови и хербициди, но мисля че там семената от люцерна са обработени с препарати.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Жани,
    преди години купувах семена от хората по селата, които продават люцерна за семе, необработена с препарати.Но производителя на такова семе трябва да е сигурен.Понякога производителите смесват старо и ново семе.Така една част от семената покълват , а други - не.Тези непокълнали семена изпускат лигава течност и всички семена трябва да се изхвърлят.
    Днес купувам семена от люцерна за кълнове, които в България се продават във всички магазини за диетични храни.Но търсенето е много голямо и бързо се изчерпват.Затова винаги купувам по 10 -15 пакетчета и ги използвам цяла година.
    Не знам дали в Гърция такива семена могат да се намерят в магазините за диетични храни.Но тук ги има със сигурност и можеш да си поръчаш дори и по Интернет.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Вероятно и тук ще се продават в био-магазините, не бях се сещала.
    Още една питанка: Всичко ли се яде или се маха корена с люспата от семката и как става това?. Изобщо колоко сантиметра трябва да станат стеблата за да се смятат за готови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      специално за люцерната, всичко се яде, цялата поница.Дължината на произведените поници от люцерна може да бъде различна, в зависимост от желанието на всеки.От люцерната аз правя винаги само поници, т.е. дълги израстъци, защото самите семена са много ситнички.Използвам поника, когато се образуват малки зелени листенца./ както е показано на първата снимка /
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Елена всичко ли се яде или се маха корена с люспата от семката, постригват се ножица ли, как става това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      люцерната се яде цялостно.Семката и целия поник.Не се отделят.Режат се или се поставят целите поници в салата, а за супа или смути могат да се смелят.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Благодаря за отгоора!

      Изтриване