КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Салата от савойско зеле и кореноплоди / Salad savoy cabbage and carrots /



    Савойското зеле, макар да е близък роднина на бялото зеле, на външен вид значително се отличава от него.То има къдрави, гофрирани, тънки зелени листа, събрани в рехав кочан.Вкусът му е доста по - фин и приятен.
Савойското зеле съдържа 2 пъти повече белтъчини, витамини и минерални вещества в сравнение с бялото зеле.Благодарение на нежния си вкус широко се използва в прясно състояние за салати, както и за приготвяне на сарми, ястия и супи.
От савойско зеле, моркови, корен целина и пащърнак приготвих салата с добавка на зелени маслини с чушка.Количествата на зеленчуците са произволни.Зелето се нарязва на тънки ивички, а кореноплодите се настъргват на едрото ренде.Овкусяваме салатата по желание с 1 щипка хималайска сол, ябълков оцет и зехтин на вкус.
     Да ви е сладко !












6 коментара:

  1. Много е вкусно...листенцата му са по-меки и плътни...Чудна салата ни предлагаш отново,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче,
    савойското зеле има по - приятен вкус от обикновеното.Моята цел е да покажа колко много варианти за салати има.Много хора правят салати с месо, млечни продукти и яйца, а според мен истинската салата се състои от зеленчуци.Когато препоръчвам салати, често ме питат : "Какви салати ?" Ето за тези хора съм предложила различните, вкусни салати.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Отново страхотни идеи за салати Елена
    и точно за това, избрах да прикача прикача линк към твоя сайт в днешната ми публикация.
    Благодаря ти за чудесните, разнообразни предложения!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Дианка.Такива хора като теб рядко се срещат в днешно време - безкористно помагащи на ближния си, отдадени на това, което правят, а твоите публикации са изпълнени с много финес, нежност и вдъхновение.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, тази салатка е чудесна, у дома е любима по всяко време. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пресните салати трябва да присъстват всекидневно на трапезата ни Вили.Това е и моята цел - да покажа различни варианти на зеленчуковите салати - с кълнове, с ядки, с маслини, със сушени плодове!
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване