КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 11 септември 2017 г.

Гювеч от зеленчуци - консерва / Gouvec of vegetables - canned /



  Всяка есен приготвяме гювеч от различни по вид зеленчуци.Тази консерва е една от най - често употребяваните в нашия дом.През зимата е много удобно когато искаме набързо да сготвим ястие да добавим по 1 малко бурканче от този гювеч към месо, ориз, картофи или яхния от лук.
    Тази консерва изисква повече време за варене.Приготвянето не е трудно, изисква се обаче време както за предварително нарязване на зеленчуците така и за предварително попарване или осоляване.
    Приготвям обикновено тази консерва 2 - 3 пъти през лятно - есенния сезон.Когато е готов за консервиране жълтия и зеления фасул, когато е готова бамята и когато е готов патладжана в края на есента.Така приготвянето не е трудно, на части се приготвят различните зеленчуци.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

прясна бамя
тиквички
патладжани
пиперки / червени и зелени /
домати
зелен или жълт фасул
моркови
магданоз
сол

    Използвайте зеленчуци каквито имате или каквито желаете и обичате.Аз обикновено винаги използвам жълт и зелен фасул, който засяваме и винаги имаме в нашата градина.Останалите зеленчуци обикновено берем от градината и съчетаваме според наличността.Точни количества от всеки зеленчук няма.Обикновено използвам 1 среден домат и зеленчуци на вкус във всеки малък буркан.Винаги правя малки бурканчета гювеч.Едно бурканче е за 1 приготвяне на ястие.
Най - напред почистете зеления и жълтия фасул и го нарежете.Той изисква предварително попарване във вряща вода до промяна на цвета.Удобно е с решетъчна лъжица да се изважда фасулът , папарен на порции.Патладжанът се обелва и нарязва на кубчета.Обилно се осолява и разбърква.Престоява така около 30 минути, отцежда се горчивата вода и се измива хубаво.Бамята се почиства от дръжките и ако е млада не се нарязва, а се оставя цяла.Доматите се обелват от люспата.Ако е необходимо предварително се попарват за да се обелят по - лесно.Моите домати са домашни и без попарване се обелват много лесно.Тиквичките се обелват и нарязват на едри кубчета.Морковите също се почистват и нарязват на кубчета или тънки лентички.Магданозът се нарязва на по - едро.Пиперките се нарязват на ленти.
    Така подготвените зеленчуци се редят във всяко бурканче като най - отгоре се поставя домат.Посолява се  на вкус / 1 равна каф. лъжичка сол / и се залива със студена вода.Бърканчетата се запечатват с машинка, с тъпата част на ножа се минават капачките отгоре за по - хубаво и плътно запечатване.На дъното на съда за варене  винаги поставям по - дебела и плътна кърпа за да не се напукат бурканчетата.Така подготвените бурканчета се поставят в голяма тенджера или тава и се варят 40 минути от момента на завиране на водата.След това се изваждат и обръщат с капачката надолу докато изстинат напълно.Прибират се в студено помещение.Ако не използвате зелен и жълт фасул за тази консерва намалете времето за варене  на зеленчука - 20 минути са достатъчни / от момента на завиране на водата /.
   Тази консерва - гювеч може да се използва също и за приготвяне на ястия с яйца, както и ястия с други зърнени като просо, булгур, белен ечемик, кус - кус.
    Отделеното през есента време за приготвяне на гювеч ще ни улесни много през цялата зима.








12 коментара:

  1. И ние приготвяме точно такъв гювеч, Лени. Много вкусно и идеално за бързи вечери през зимата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Люси,
      гювечът е традиционен за всеки български дом.Но за всеки случай , за тези, които тепърва ще го приготвят публикувах рецептата.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
    2. Например като за мен :)
      Досега не съм приготвяла гювеч и никой в семейството ми не е - нито бабите ми, нито майка ми или свекърва ми. Може пък да се опитам някой ден :)
      Поздрави, момичета!

      Изтриване
    3. Или,
      опитай, даже ме изненадваш,че не си приготвяла точно този гювеч.Но в различните краища на България кухнята е различна.Единственото затруднение е ,че в градски условия няма удобен начин за варене.Трябва да се използва газов котлон и голяма тенджера.На село е много лесно на открит огън в голяма тава.Но за сметка на това зимата е голямо улеснение да се приготви ястие.
      Поздрави и приятни почивни дни !

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Радвам се,че ме посетихте.Аз съм експериментатор в кухнята.Но за жалост има още много, много какво да се желае за списването и подреждането на информацията в този блог.
      Дано нещичко Ви хареса .Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  3. И аз така го приготвям, но слагам и една лъжица бланширан грах.Успех!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    с грах ще е още по - хубаво.Но пресен грах има по - рано, а тези зеленчуци са в по - късен период.Грахът се засява и бере значително по - рано от другите зеленчуци.
    Поздрави, успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  5. Колко вода се налива в бурканчетата

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,
    Водата трябва да покрива зеленчуците, до ръба на бурканчетата.

    ОтговорИзтриване