КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 11 август 2014 г.

Приготвяне на домашно сирене от сурово прясно мляко / Preparation of white cheese in brine from raw milk /

 


        Този вид сирене приготвяме у дома по една старинна рецепта, която баба ми научи от съседи - потомствени овчари.Сиренето, което се получава е много вкусно и полезно, добре узряло, без шупли.За целта се използва сурово прясно мляко - козе, биволско или овче / тези млека са с по - висока масленост и се получава повече сирене от 1 литър мляко /.
   След издояването млякото се прецежда през няколко ката марля и се измерва количеството в литри.На всеки литър мляко се добавя мая за сирене / на всяка опаковка пише колко капки се добавят на литър мляко /.Ние добавихме по 6 капки мая за сирене / на един литър овче мляко/.Маята трябва да се добави ВЕДНАГА  след издояването, за да се запази температурата от тялото на животното и млякото лесно да се подсири.След като стегне с решетъчна лъжица внимателно се разбърква или се нарязва на големи квадрати с остър нож.Поставя се в специално направено за целта дървено сандъче или тензух за отцеждане на суроватката.Отцеждането става за около 12 часа в хладно помещение, суроватката се запазва.Готовата сиренина ,заедно с тензуха се притиска с тежест за допълнително отцеждане на суроватката / за  около 6-7 часа /.
   След това готовото прясно сирене се нарязва на няколко парчета и се осолява с едра морска сол - отдолу и отгоре.Така престоява около 12 часа.
     Приготвя се стъклен или пластмасов съд с капак, нареждат се парчетата сирене, заедно със солта и се заливат с отделената суроватка.Така приготвяме сирене докато запълним съда и го оставяме притиснато с тежест в хладно помещение.Суроватката трябва да го покрива напълно.След около 6 месеца е добре узряло и готово за консумация.
   Морската сол, която се употребява е в произволно количество, ако сиренето е по - солено е по -добре.Запазва се по - твърдо и при консумация може да се изкисне.
   Суроватката може да се приема от болни хора и е много полезна за всички заболявания на очите.При проблеми с костите трябва да се приема прясно, още неосолено сирене заедно с кълнове от черна ряпа.
    Важни при направата на сирене са :
1.Температурата на млякото при издояването ;
2.Здравословното състояние на животните - те трябва да са здрави, без наличие на мастит или други заболявания.
3.Температурата , при която се прави и съхранява сиренето - в много горещи летни дни сиренето става на шупли.
4.Сезона - в късна есен млякото е по гъсто и става по хубаво сирене.
5.Вида на пашата - в равнинни места обикновено почвата е по - влажна и при овцете се появява заболяването метил.Затова те трябва да се пасат по склоновете с хубава и прясна трева, като храненето им в никакъв случай да не става с прясна люцерна.След  откоса люцерната се оставя малко да завехне и след това се дава на животните.
    Приятен  апетит !

Прецеденото  след  издояване мляко и измерено количеството му  в литри

Добавяне на маята за сирене и разбъркване

Нарязване  на готовата сиренина на  големи квадрати

Поставяне  на сиренината в тензух за отцеждане  на суроватката

Отцеждане  за около 12 часа 


Притискане  на сиренината с дъска и тежест за допълнително  отцеждане  на суроватката

Готовото  прясно сирене, наръсено с  едра  морска  сол




   

31 коментара:

  1. Отговори
    1. Ани,
      това е много стара рецепта, но гарантирам ,че се получава идеално на вкус сирене.Вече почти никой не практикува приготвяне на сирене по този начин.Всичко става в по - големи предприятия или мандри.Но вкусът наистина е уникален.
      Благодаря за чудесния коментар.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Поздравления! Баба и дядо го правеха по същия начин, ние също. Или чрез затопляне, ако не сме ранобудни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара Рекс.Да , това е наистина рецептата за много хубаво сирене, което се прави веднага след издояването на животните.Не се затопля млякото на огън, използва се температурата на тялото на животното.Става чудно сирене, но за да не се забрави тази рецепта я публикувах.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Здравейте аз го правя по същия начин и наистина това е истинската рецепта сиренето става страхотно хората го харесват и купуват

      Изтриване
  3. Това е меко бяло сирене и е много вкусно. След 1-3 дена зреене от това сирене се пилучава превъзходна моцарела или традиционен кашквал(след 3 месеца зреене). Бялото саламурено сирене се приготвя по малко по-различен начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,
      това сирене се приготвя по традиционна технология и когато зрее 6 месеца става твърдо и вкусно.Съхранява се в саламура от суроватката и солта от осоляването.Така се получава много вкусно и трайно сирене.Днес има различни технологии за приготвяне на сирене, но никоя от тях не наподобява този вкус.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Кашкавал се прави по съвсем друг начин, също така зреенето на кашкавала е около40

      Изтриване
  4. Здравейте, Елена, следя блога ви. Много ми е полезен по време на пости. :)

    Обръщам ви внимание, че cottage cheese е извара на английски. Това е white cheese in brine. :) Бяло сирене в саламура.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви Майя,
      аз превеждам заглавията на публикациите посредством преводача, който дава Блогер.Не съм обърнала внимание на точния превод от речник.Но по принцип по отношение на сирената има една дума на немски, а и на английски.Но тук наистина става дума не за извара, нито за моцарела.Тази рецепта е за твърдо овче или от друго мляко сирене, което се съхранява задължително и само в саламура, но това е всъщност осолената суроватка.
      Поздрави и лек ден !

      Изтриване
  5. След 1 седмица си хапваме от сиренето. Страхотно е. Няма време за чакане.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,
    Вие консумирате прясносолно сирене, което е и най - полезно.Така го консумираха много стари хора навремето.Но ако го поставите в саламурата от осолената суроватка за дълго време ще се получи чудесно твърдо сирене.Което е и много трайно и може дълго така да се съхрани, задължително покрито напълно от суроватка.
    Радвам се, че споделяте и оставяте коментар.Радвам се,че сиренето Ви е харесало.Няма как да е иначе.Такова сирене вече не правят.Ние сами обаче можем да си направим.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. ПРИ МЕН СТОИ ПОНЕ ДВА МЕСЕЦА НО СТАВА МНОГО ТВЪРДО!!! СТАВА ВЪПРОС ЗА КОЗЕ СИРЕНЕ.ЯВНО НЯКЪДЕ БЪРКАМ!!! ПРАВЯ ГО ПО ТЕХНОЛОГИЯТА НАПИСАНА НА КАРТОНА НА МАЯТА .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      не знам каква е технологията, по която го приготвяте.Не чета технологиите описани на различни опаковки.Правя го както го правеха моите баби и както съм научила от тях.Сиренето трябва да е твърдо, а не меко.Защото така трае повече.Меките сирена се правят по друга технология.Моцарелата и други сирена на конци се пускат в топла суроватка и се изтеглят с ръце или се правят топчета, но това става от по - високата температура на суроватката.Истинското хубаво сирене е твърдо и може да се съхранява дълго време - повече от година.Така,че вашето сирене сигурно е хубаво щом е твърдо.Не трябва обаче да е много солено.Трябва да се изкисва при консумация ако солта е много повече.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Козето сирене винаги е по твърдо.макисвайте го в чиста вода преди консумация

      Изтриване
  8. Здравейте
    благодаря за рецептата за направата на сирене и саламура! Наистина е по стара рецепта! По този начинправеше сиренето и баба! Така го правя и аз сега! Въпреки, че живея в чужбина( Дания), намерих си кравеферма, от която вземаме мляко и си правим сиренцето по този начин! Само неможем да спазим правилото, да го заквасим след като е издоено, та го подгрявам, но наистина става много вкъсно! Бъдете здрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Клара,
      в моят блог рецептите са такива, каквито съм ги записала и запомнила от баба ми и дядо ми.Не са преписани, но има и рецепти измислени от мен.Някои от рецептите са на приятелки или от други блогове, списания, вестници.
      Така превеше сиренето моята баба и става чудно.В Дания обаче е възможно и да не се закваси.Зависи много какъв е климата в страната, каква е закваската.Същото се получава и с киселото зеле и натуралните туршии / само със сол /.В това съм сигурна, имам роднина живеещ в Германия.
      Радвам се,че правите сирене по тази рецепта.При липса на възможност да използвате току - що издоено мляко го подгрявайте - няма друг начин.
      Поздрави, прегръдки и бъдете здрави и благословени !

      Изтриване
    2. Мила Елена, благодаря за поздравите!
      Маята за сиренето е българска - купувам си я от България. Правим си и кисело зеле, така както го правим и в България - само сол и вода. Става супер!България остана в нас, където и да сме!
      Сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване
    3. Клара,
      знам какво е да си в друга държава и да мечтаеш за различна храна.Бъдете здрави, приготвяйте храна по стари български рецепти.Какво по - хубаво от това.Поздрави на цялото Ви семейство, бъдете благословени !

      Изтриване
  9. Здравейте,може ли да се използва старата саламура или е по добре да се прави винаги нова?

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    ако старата саламура е хубава можете да я използвате.Ако не е - тогава направете нова.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Не мога да разбера защо след одобрение от мен коментара не се публикува.Винаги когато използвам солено, отлежало сирене го изкисвам във вода.Прясното сирене обаче използвам напълно безсолно.

    ОтговорИзтриване
  12. Въпрос - трябва ли да се преточва 40 дни както киселото зеле? Прокисна ми една кофа сирене преди време и ми казаха, че освен, че трябва да стои на 14 градуса, трябва да се прелива саламурата от 1 метър височина всеки ден 40 дни.Оттогава не съм правила, защото цената на млякото не е подходяща за експериментиране.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,
    Не се прави преточване.Но саламурата не се прави с вода, а със суроватка.Тази суроватка, която се отделя при приготвяне на сиренето.Солта вероятно е малко затова е прокиснало сиренето.Солта задължително е морска, едро смляна и се осолява всяко парче сирене отгоре и отдолу .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  14. Кашкавал се прави по съвсем друг начин, също така зреенето на кашкавала е около40

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето този коментар не се публикува след одобрение от мен.
      Това не е кашкавал, а сирене.Домашният кашкавал се прави по друг начин.Имам рецепти, но не съм ги публикувала.Фабричният кашкавал също се прави по съвсем друг начин и зрее повече от 40 дни за да е наистина качествен.

      Изтриване
  15. Здравейте! Суроватката за саламурата трябва ли да е прокиснала или не е задължително! Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,
    прясна суроватка.Не прокиснала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А дали да слагам млечна киселина в Суроватката?

      Изтриване
    2. Здравейте,
      само морска сол, с която осолявате сиренето и отделената от сиренето суроватка.Друго не се слага.
      Поздрави !

      Изтриване