КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 5 април 2021 г.

Нещо повече за артишока и няколко идеи за неговото приложение в кухнята / Moreover, about artichokes and a few ideas for its application in the kitchen /

 





   Артишокът / Cynara scolymus / е растение характерно за Ориента.По външен вид напомня на магарешкия бодил - формата на цвета, листата.Но определено листата са по - големи, цвета също.Цветовете на растението се използват за храна и са много ароматни ако се използва диворастящ артишок.Диворастящото растение е с височина около 1.5 - 2 метра, а култивираното - около 60 см.

   Морис Месеге , най - големия билкар в Европа , твърди, че онази част от артишока, която обичайно ядем, е най - малко активна, докато останалата част, която е невероятно горчива, всъщност е най - хранителна и целебна." Що се отнася до мен, подчертава той , аз консумирам всяка част на артишока и насърчавам и останалите да го правят . "

      Два вида зеленчук се наричат артишок, но те нямат никаква връзка помежду си.Различаваме обикновен артишок и ерусалимски артишок / гулия /.Първият е зелен на цвятзеленчук, наподобяващ малка зелка, като се изключи,че листата му са по - малки и по - дебели, докато втория дори не е артишок и няма нищо общо с Ерусалим.Той е внесен от Южна Америка и първоначално е наричан girasol / слънчоглед / поради сходството си със слънчогледа.По - късно това име било изопачено в " ерусалимски ".

   Артишокът спомага за намаляване на лошия холистерол, доказано е,че помага при жлъчни проблеми и проблеми с черния дроб.Веществото в артишока, което предпазва човека и животните от склероза на артериите и поддържа ниско нивото на серумните триглицериди се нарича цинарин.Препаратите от артишок се използват от много хора при проблеми с черния дроб и жлъчката.По мое мнение именно горчивината на листата спомага за подобряване производството на жлъчна течност.Артишокът може да се смели и разбърка с мед.Така ще получите едно подобно на сладко изкушение.За жалост от миналата година насам реколтата от артишок е силно намаляла - 2 до 3 пъти.По мое мнение цената на този зеленчук скоро ще се увеличи.



АРТИШОК  НА  ПАРА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 тарелка артишок - 4 броя

2 моркова

1/2 глава целина

1 голям корен магданоз

1 голям корен пащърнак

сок от 1/2 лимон

5 - 6 с.л. зехтин

1 ч.л. с връх сумак

     Всички кореноплодни зеленчуци / моркови, пащърнак, корен магданоз, целина / хубаво измийте и почистете с четка.При нужда обелете кората и нарежете на парчета.Артишокът почистете като използвате кухненски ръкавици от твърдите външни листа.Достигайки вътрешността ще забележите по - меки и крехки листа, които напомнят на цвета на магарешкия бодил.Те също се почистват щателно и се отрязва мъхестата част с нож.Трябва да останат само дъната / твърдата част на артишоците /, които се поставят или във вода и лимонов сок или само в лимонов сок.Иначе много бързо ще потъмнеят.

    Поставяме всички зеленчуци в тенджера за варене на пара и варим до пълно омекване.Овкусяваме със зехтин, лимонов сок, сумак и щипка сол / по желание /.

   Поднасяме зеленчуците леко топли, вкусни са и студени .Приятен апетит !









ЗАДУШЕН  АРТИШОК В МАЛКО ВОДА

2 тарелки артишок / 8 броя /

1 голям розов домат

1 опаковка физалис

зехтин

лимонов сок от 2 лимона

1 щипка сол / по желание /

риган и мащерка

    Измийте физалиса и домата, подгответе артишоците както в предходната рецепта.Избрах да ги приготвя на много бавен огън в тенджера с дебело дъно и много малко вода.

   Подготвените артишоци поставих в чугенена тенджера с вода, която покрива дъното.Включих огъня докато водата заври и намалих до минимум.Така оставих около 1 час докато водата почти изври, а артишока омекне напълно.Във водата задължително добавете сок от 1/2 лимон, за да не потъмняват дъната на артишока.

     Сготвеният артишок овкусете със зехтин, риган, сол, мащерка и при нужда още малко лимонов сок.

     Подредете салатата в плато като украсите с полумесеци от домата, цели плодчета физалис, риган и мащерка. Да Ви е сладко !















АРТИШОК  В ЗЕХТИН И ЛИМОНОВ СОК

   Всички остатъци от артишока измих щателно под течаща вода и накъсах с ръце на дребни парченца.Рязането с нож се оказа по - трудна задача.Така подготвения артишок напълних в буркани и залях със сок от 2 лимона, допълних със зехтин.

    Така приготвени бурканите могат да се съхранят на студена тераса, не в хладилник.Този екстракт може да се използва за пиене при проблеми със жлъчката и черния дроб.







4 коментара:

  1. Харесвам вкуса на артишока, предложенията ти са чудесни. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    използвам артишок когато го намеря в търговската мрежа.Има различни начини за неговото приложение.Аз го обичам приготвен на пара заедно с други зеленчуци.Приготвям го и в сурово състояние.
    Лека и спорна нова седмица ! Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Веднъж приготвях и не останах очарована, наскоро пък купих маринован, не е лош, но няма някакъв характерен вкус, по-скоро е безвкусен, като авокадото примерно.

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    истина е,че както авокадото така и артишока нямат вкус.Но пък са полезни.Артишокът е добре да се приема при проблеми с жлъчка и черен дроб.От него се правят препарати за тази цел.А в Турция, Гърция, Италия е широко разпространен и го приготвят по различен начин.Зависи какъв ще е вкуса на останалите продукти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване