КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 16 април 2021 г.

Задушени ароматни корени с лапад / Stewed aromatic roots with lapad /

 



     Лападът, както и копривата са сезонни растения.Използвайте ги сега, най - вкусни и най - полезни са в сезона им.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 купа пресен лапад

1 голям корен пащърнак

1 глава целина

1 - 2 корена магданоз

2 моркова

зехтин

лимонов сок

морска или хималайска сол


    В тази рецепта задуших продуктите в много малко течност.Количествата на корените са според броя на порциите, които желаете да приготвите.Всички кореноплоди почистваме щателно с четка, измиваме хубаво и нарязваме на кубчета.Поставяме във вряща подсолена вода да врат на тих огън докато омекнат.Ако използвате печка на дърва водата по - бавно ще изври.Имайте това предвид.Но ако приготвянето става на електрически котлон водата извира по - бързо.Аз използвах 1 ч.ч. вода за 3 - 4 ч.ч. нарязани корени.Варих под капак на слаб огън докато корените омекнат и водата почти изври.Тогава добавих почистен от жилките и нарязан на ивички лапад.Леко разбърках, за да се задуши и веднага свалих ястието от огъня.

   Поднесох тази гарнитура също без сол, само с лимонов сок и зехтин, които добавих след като свалих ястието от огъня.

    Вкусно е и топло, и студено.Приятен апетит !






Няма коментари:

Публикуване на коментар