КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 21 април 2015 г.

Дива теменужка / Wild violet /



    Дивата теменужка / Viola tricolor / е едногодишно или многогодишно тревисто растение.Коренът е тънък, силно разклонен.Понякога от него излизат по няколко изправени или приповдигащи се стъбла.Стъблото е просто, наребрено, неразклонено или разклонено, почти четириръбесто, до 40 см. високо, без издънки при основата си, голо или с дребни власинки.Листата са последователни, долните сърцевидни, горните яйцевидни до ланцетни.Цветовете варират по големина и багра.Те са поединични, прикрепени на дълги дръжки по горната половина на стъблото, с по 2 прицветника.Чашката е съставена от 5 нееднакви ланцетни листчета.Плодникът е от 3 плодолиста с горен яйчник.Плодът е многосеменна кутийка, разпукваща се по 3 шева.Силно изменчив вид с много форми.Цъфти края на пролетта и началото на лятото.
Дивата теменужка се среща по сухи каменливи места, из храсталаци, посеви в ниските места, покрай зидове и стари къщи.Като декоративно растение може да се засее в градината.
Надземната част съдържа бета каротин, етерични масла, минерални соли, танини, слуз, вит.С.Корените са богати на рутин, алкалоиди, сапонини, горчиви вещества, етерични масла.Цветовете са богати на етерични масла.
Действие - потогонно, пикочогонно, откашлящо.Използва се също за компреси и налагане при кожни обриви, възпалени рани, отоци, за гаргара при ангина и афти.
Цветчетата на дивата теменужка могат да се добавят в малки количества към ястия, салати, пюрета.Сушеният цвят може да послужи като добавка към билковия чай през зимата.
Лечебен чай за прочистване на организма на народната лечителка Люба Попова - 
20 броя пролетни сини диви теменужки / пресен цвят без дръжки / или 1 с.л. сушени цветчета се заливат с 300 мл. студена вода за 1 нощ / 12 часа /.Сутринта се варят като трябва да кипнат 2 -3 пъти.Прецеждат се.Отварата се пие сутрин на гладно топла 6 дни поред.Един час след изпиване на отварата може да се закусва.Лечението се провежда 2 пъти годишно.










Няма коментари:

Публикуване на коментар