Обичам да правя песто от различна по вид зеленина.Дивият чесън / левурдата / е много подходящо растение за тази цел.Имаме засята левурда и редовно я използваме през пролетта, защото много я обичаме.Левурда може да се закупи и в големите търговски вериги, тя в диво състояние има много по - добър, силен чеснов вкус.Реших да комбинирам няколко зелени растения в това песто, имах 10 - тина листа пресен, домашно отгледан спанак и поници от люцерна.Случайно намерих кедрови ядки на много изгодна цена и сега предлагам на вашето внимание следната рецепта за пролетно песто :
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : 80 грама кедрови ядки, накиснати във вода за 5 - 6 часа, 1 голяма връзка листа от див чесън / левурда /, 10 млади листа спанак, поници от люцерна / 2 тавички поници, които приготвям в уред за покълване /,1 връзка пресен магданоз, 1 - 2 с.л. балсамов оцет, хималайска сол на вкус, водата от накисването на кедровите ядки / или смес от лимонов сок и вода, може да се използва само лимонов сок - без добавка на балсамов оцет /.
Най - напред смелете отцедените кедрови ядки в пасатор, добавете нарязаната зеленина - постепенно в пасатора добавяйте левурдата, спанака, пониците от люцерна, магданоза.Добавяйте при нужда малко от водата / или лимоновия сок /.Смелете всички продукти много добре докато получите хубаво гладко пюре.Накрая овкусете готовото песто с хималайската сол и балсамовия оцет.По желание може да се добави и малко зехтин, но аз не добавих, защото мисля, че кедровите ядки съдържат достатъчно мазнини.Украсих готовото песто с няколко едри маслини.
ПРИГОТВЯНЕ НА ПОНИЦИТЕ ОТ ЛЮЦЕРНА - Залейте с вода 1 - 2 с.л. сухи семена от люцерна за кълнове / закупена от магазин за диетични храни /.Така семената престояват 6 - 8 часа.Ако приготвяме пониците в стъклен буркан трябва след това да отлеем водата.За буркан от 800 мл. е достатъчна 1 с.л. сухи семена.В този случай семената трябва да се поставят в два буркана.Върху гърлото на буркана се поставя марля, закрепена с ластик.Семената се промиват с вода веднъж дневно и за около 1 седмица трябва да получим хубави и пресни поници.
В случай, че правим пониците в специален уред трябва да разпределим семената заедно с водата в тавичките / семената трябва да се разпределят по равно /.Изчакваме водата хубаво да се оттече през преливниците.Промиваме семената с вода веднъж дневно, водата постепенно се оттича през преливниците, следим хубаво да се оттече.Не бива да остава в тавичките никаква вода, защото семената ще изгният.Така за около седмица трябва да получим пресни поници от люцерна.Те се консумират заедно със семената, защото семената са много дребни.
Да ви е сладко !
Сухи кедрови ядки |
Листа от див чесън / левурда / с частично разтворен цвят |
Поници от люцерна |
Поници от люцерна в уред за покълване |
Накиснати във вода кедрови ядки |
Много добра идея за песто.....Ели,всяко нещо предложено от теб ме изумява с простота и полезност!
ОтговорИзтриванеМиленка,
ОтговорИзтриванеприготвянето на почти всички рецепти в моя блог не изисква много време, става бързо и лесно.Но аз от години не мога да консумирам сложно приготвени ястия.Старая се колкото се може ястията да са опростени и с достъпни продукти.
Поздрави !
Като изключим, че трудно купувам кедрови ядки, другото е превъзходно! Браво, Ели!
ОтговорИзтриванеМъхче,
Изтриванеаз също много рядко купувам кедрови ядки.Те са скъпи поради по сложният начин на тяхното добиване.Но от време на време ги намирам на по - евтини цени и веднага ги влагам в някоя рецепта.
Поздрави !
Великолепно...,
ОтговорИзтриваненеизчерпаема си от към идеи, полезни съвети и разнообразие.
Благодаря, Елена, поздрави за теб и хубаво утре!
Дианка ,
Изтриванеобичам да правя пюрета и песто от различна по вид зеленина.Така мога да си взема пестото на работа и да използвам по - голямо количество зеленина в менюто си.
Поздрави !