В навечерието на Рождество Христово и Бъдни вечер предлагам една рецепта на приятелка с турски едър булгур, маслини, моркови, праз лук и кромид лук.Ястието се пече във фурната и много лесно се приготвя, става вкусно и красиво.Нели, благодарности за рецептата ! Вече и друга приятелка я приготви и остана много доволна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 кафени чашки турски едър булгур
1 морков
2 глави кромид лук
1 голям стрък праз лук
10 - 15 броя маслини
растителна мазнина по избор
сол на вкус
черен пипер
джоджен
10 кафени чашки гореща вода
Най - напред почистете и измийте всички зеленчуци.Нарежете моркова на тънки кръгчета, а кромид лука и праз лука - на ситно.Включете фурната да загрява на 180 - 200 градуса.Измийте булгура със студена вода и го поставете в тавичка, в която ще печете ястието.Добавете зеленчуците и хубаво разбъркайте.Преди да поставите тавата във фурната добавете сол на вкус, струйка мазнина, джоджен и много малко черен пипер.Залейте с гореща вода и сложете във фурната да се пече.След като ястието заври тук - там набодете по някоя маслина .
Печете до пълно разпукване на зърната на булгура и поемане на всичката вода.Ястието трябва да остане на мазнина.
Поднесете топло или студено.Приятен апетит !
Честито Рождество, мила Елена! Бог да те дари със здраве и късмет! Прегръдка от мен! Ястието изглежда вкусно, бих го приготвила по-нататък.
ОтговорИзтриванеВеси,
ИзтриванеЧестити, мирни и благословени празнични дни и за теб и твоето семейство !
Ястието е лесно за приготвяне, но много вкусно.Няма да останеш разочарована.
Поздрави и дано тази година е по - добра от предходната !