КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 20 април 2015 г.

Левурда / мечи лук, див чесън / / Ramsons / bear onion , wild garlic /Левурда с цвят


  Всяка пролет носи нова надежда за слънце и топлина.Душевно ние отново сме радостни и окрилени, радваме се на първата зеленина и ликуването на птиците, и възприемаме всичко това с цялото си сърце като милостив дар от нашия Създател.Гледайки тази нова зелена прелест, би трябвало да пристъпим към едно пролетно лечение, към премахване на нечистотиите и прочистване, което ще ни донесе здравословно, с положителност не за пренебрегване освежаване.
   Предимно дивият лук , наречен още горски чесън, магьоснически или цигански лук, левурда, мечи лук /  Allium ursinum / , е един от първите предвесници на пролетта.Свежозелените, ланцетовидни, блестящи и подобни на момина сълза листа идват от продълговата луковица, която е покрита с бели прозрачни ципи.Гладкото, светлозелено стъбло с бялата цветна топка достига до 30 см. височина.Дивият чесън расте само по богати на хумос, влажни поляни, сенчести и влажни лъки, под храсти, в широколистни и планински гори.Силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е видяно с очите.Този мирис му е донесъл името " див чесън " и изключва объркване с листата на момината сълза или с отровните есенни минзухари.
   Рано на пролет много гори с тучни морави са покрити със свежите, зелени листа на дивия чесън.Те излизат от земята през април и май, понякога и по - рано.Цветчетата обаче се забелязват едва в средата на май и юни.Мощни лечебни сили дремят в това растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта.Дивият лук притежава в голяма степен качествата на нашия чесън, само че е значително по - лековит.Поради това той е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване от хронични кожни болести.
  Тъй като в сухо състояние листата губят лечебните си сили, при пролетното лечение за прочистване и освежаване те се използват пресни.Нарязани на дребно се използват към различни салати, ситно накълцани се прибавят като подправка върху картофи и супи.Листата могат да се приготвят и като спанак или зелена салата.Тъй като, употребени в по - големи количества, те предизвикват остър вкус, могат да се смелят с листа от коприва.
   Младите листа се събират през април и май т.е. още преди цъфтежа, а луковиците през късното лято и есента.Луковиците могат да се използват по същия начин, както градинския ни чесън.Семената от див чесън са дребни, черни на цвят и се събират през август.
  Дивият чесън действа много благотворно на стомашно - чревната система.Той е много подходящ както при остри и хронични разтройства, даже и когато те са свързани с образуване на газове и колики, така и при запек, когато той е обусловен от вътрешни спазми.Оплаквания като високо кръвно, виене на свят, сърдечни смущения, безсъние намаляват при употреба на дивия чесън.Това лечебно средство може да бъде горещо препоръчано и при туберкулоза и водянка, затруднения в дишането.Прясно употребените листа пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират отделянето на урина.Трудно зарастващи рани заздравяват бързо ако се мажат с пресен сок от див лук.
  Дивият чесън е недостатъчно ценено кръвоспиращо средство, което се е доказало предимно при хронично нечиста кожа.Швейцарският природолечител пастор Кюнцле възхвалява силно това растение : " То пречиства цялото тяло, изхвърля болестотворни, затлачили се вещества, оздравява кръвта, прогонва и убива отровни вещества.Вечно болнави хора би трябвало да почитат дивия чесън като злато.Нито една билка на земята не е така ефикасна за пречистване на стомаха, червата и кръвта.Младите хора биха разцъфнали като розови пъпки и биха се отворили като елови шишарки на слънцето ! "
   ВИНО  ОТ  ДИВ  ЧЕСЪН  - взема се шепа нарязани на дребно листа, те се слагат да поврат  малко в около 1/4 литър бяло вино, след това се подслаждат на вкус с мед или сироп и от това вино се пие денем бавно, на глътки.
Имаме засят див чесън в градината ни, аромата му не е толкова силен както на дивото растение, но въпреки това в ранна пролет усилено го употребяваме в салати.
Левурдата можем да засеем от събрани семена или млади растения с луковички, които сме си донесли от гората.Засява се на сенчесто място или шарена сянка, не ветровито, място, което не се обработва / не се оре /.Така всяка година можем да си наберем домашно отгледани стръкове див чесън, макар и с по - слаб аромат от дивото растение.

Див чесън с пъпки за цъфтеж, цветчетата са бели на цвят

2 коментара:

  1. Колко време трябва да се маже раната със сока от див чесън и колко време трябва да седи на раната сока от дивия чесън и върху марля ли трябва да се слага на раната.

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм изпробвала лично дивия чесън като средство за зарастване на рани.Информацията е публикувана в различни билкарски книги, Мария Требен също публикува такава информация.Изпробвайте това лечение като поставите каша от див чесън върху марля, а после поставите върху раната.Същото можете да направите и с живовляк - него съм пробвала.Времето за престой вероятно е различно в зависимост дали се изтеглят нечистотиите от раната.Сменяйте превръзката , когато видите, че раната започва да се прочиства.Имам опит с лечение на трудно зарастващи рани на други хора - когато сменят храната и преминат на сурова раната започва да заздравява.Замърсената рана трябва да се прочиства не само отвън, но и от вътре, за да може бързо да се затвори.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване