КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 април 2015 г.

Многогодишна паричка / Multiannual coin /   Многогодишната паричка / Bellis perennis  L. / се отнася към семейство Сложноцветни.Тя е многогодишно, тревисто растение с обратноланцетни, широкообратнояйцевидни или лопатовидни, стеснени в крилата дръжка листа, разположени в приосновна розетка.Цветоносното стъбло е безлистно, 10 - 15 см. високо, на върха с едно съцветие кошничка, 12 - 30 см. в диаметър.Периферните цветове на кошничката са езичести, бели или розови, вътрешните тръбести, жълти.Плодът е обратнояйцевидна плодосемка, без хвърчилка.Цъфти от април до юли.
Многогодишната паричка се засява по градините като декоративно растение, но можем да я видим и по влажни, тревисти места, ливади, храсталаци, горски поляни, по - рядко в изоставени и пустеещи места.Среща се почти в цялата страна до 1500 м. н.в.
Цветовете съдържат етерично масло, смоли, дъбилни вещества, антоксантин, захари, инулин, органични киселини, мазнини и сапонини.В листата се съдържа много вит.С.
Младите листа на паричката могат да се използват като зеленчук.От тях се правят салати, супи и пюрета.За зимата може да се сушат или консервират.Кошничките се употребяват за украса на ястия и салати и като сурогат за чай.Растението е декоративно, лечебно и медоносно.
Ако имате паричка в градината си или я отглеждате в саксия на терасата употребете листата и цветовете и за приготвяне на различни супи и салати.Така ще разнообразите ежедневното си меню и ще си осигурите чудесно здраве.
9 коментара:

 1. Не знаех че и това цвете може да се яде! Благодаря за информацията - ще "опаса" някоя близка ливада, като изляза за коприва!
  Хубав ден, Елена!

  ОтговорИзтриване
 2. Тили,
  растенията , които могат да ни послужат в кухнята са много на брой.Много от хората не ги познават, а други ги познаваме, но не знаем, че можем да ги използваме.А с тях можем да разнообразим менюто си, особено през пролетта, когато организма изпитва глад за витамини.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 3. Отново незнайни за мен факти. А имам от това сладко същество на двора. мерси, Ели. Хубав ден!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мъхче,
   моята цел е да представя и познати, и по - малко познати растения, които да бъдат включени в ежедневното меню на българина.България е много богата на билки и ядливи растения и за това трябва да благодарим на Бога.

   Изтриване
 4. И красива, и ядлива, ама че интересно!
  За това обичам да надниквам в твоето местенце Ели, защото научавам нови неща, нови и вкусни рецепти! За което благодаря!
  Поздрави!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Вили,
   радвам се, че нещичко публикувано в моя блог ти харесва.Обичам да експериментирам в кухнята с нови, интересни растения, нови продукти, нови вкусове.Това за мен е истинско предизвикателство.
   Поздрави !

   Изтриване
 5. Много е красива, от дете обичам такива мънички цветлета. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 6. Кате,
  можеш без проблем да включиш паричката в менюто си.Особено сега тя е много полезна.А след това през лятото вече има и други полезни растения.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване