КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 22 април 2019 г.

Врабчови чревца / Звездица / / Sparrows / Star / /










    Врабчовите чревца  / Stellaria media / L. / e едногодишно или двугодишно тревисто растение отнасящо се към сем.Карамфилови.Стъблото полегнало или приповдигнато, силно разклонено, 10 - 40 см. високо.Листата срещуположни : долните яйцевидни с дълги дръжки, горните яйцевидни или елипсовидни, почти приседнали.Цветовете бели, дребни, на дръжки в пазвите на горните листа Цветовете имат формата на звездички , от където произлиза и името на рода  Stellaria.Цъфти от май до август.Покълва през есента или в края на зимата и образува големи килими от листа.Животът на едно растение продължава само 3 - 4 седмици.Плодът е удължено - яйцевидна кутийка.
  Растението се среща по влажни тревисти места, пътища, край храсти, посеви и крайградски тревисти места.Вирее в цялата страна до 1500 м. надм. височина и е познато под следните наименования - средна звездица, птича трева, вражалка.
   Растението е инвазивна градинска плевел, багрилно и фуражно.
   Надземните части на звездицата съдържат 18.5 % протеин, 2.2 % мазнини, вит.С, каротин, сапонини, хлор, калций, ватамини от група В, вит.А, вит.Е, магнезий, селен.
   Зелените части на растението без корените служат за приготвяне на салати, напитки, песто, сурови сосове, сурови подправки.В топлинно обработено състояние растението служи за приготвяне на супи, гарнитури, баници и основни ястия.Вкусът на звездицата наподобява вкусът на кълновете от люцерна.Сварени листата на врабчовите чревца могат да се ползват като вкусна гарнитура, добавка към пици и лазаня.За запазване на вкусовите им качества и хранителна стойност те се добавят в последния момент преди края на топлинната обработка.Пържени врабчови чревца в малко мазнина имат пикантен вкус и аромат.
   Семената на растението смлени в кафемелачка до брашно могат да послужат за сгъстяване на супи  и като добавка при приготвяне на тестени изделия.Това брашно е с висока хранителна стойност - то съдържа към 20 % белтъци и към 6 % мазнини.
   За зимата зелените части на растението се сушат.Същото приложение има и водната звездица / мокрица / / Myosoton aguaticum / L./ / чийто цветове имат 5, а не 3 близалца.
            Растението врабчови чревца намира широко приложение в народната медицина : при възпаление на горните дихателни пътища и стомашно - чревния тракт, при ставни болки, при повишено съдържание на пикочна киселина, при инфекции на пикочните пътища, при трудно заздравяващи рани и т.н.
   Звездицата се прилага при гастрити, колити, цистити, подагра, рани от изгаряния, ревматизъм, възпаление на ставите, псориазис, бронхит и др. П репаратът токсорефан, който се произвежда от надземната част на растението, се използва за лечение на хипертонична болест , на исхемична болест на сърцето и на ракови заболявания с различна локализация.
   От врабчовите чревца се приготвят екстракти за шампоани, лосиони, кремове и други козметични прапарати, притежаващи тонизиращо действие.












4 коментара:

  1. Виждала съм я тази тревичка, а дори не знам името ѝ. Толкова полезни неща научавам тук, Ели.
    Светъл Великден! Нека в сърцето ти царува само светлина, в дома – уют и благополучие, на теб близките ти желая здраве и радост!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе Кате !
    Христос донесе светлина на хората тук на земята и иска от нас само силна вяра и спазване на заповедите.Честити и благословени Великденски празници и на теб и твоето семейство.
    Врабчовите чревца е тревичка с много малки цветчета и листенца, но се среща почти навсякъде.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ааа, познавам това плевелче:) Не ми е хрумвало, че има толкова приложения:)

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    врабчовите чревца са навсякъде разпространени по поляните.Малки бели цветчета и листенца.Могат и за песто и за салати да се използват.Хубаво е ,че познаваш тази билка и плевел.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване