КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 11 април 2019 г.

Постни бели курабии с бяло вино / Flat white cookies with white wine /



    По време на пости често се налага да приготвям различни курабийки или постни торти.Тази рецепта преди години съм записала от пресата.Лесна за изпълнение и много икономична.За слепване на курабийките използвах сладко от сини сливи.Но ако вие имате някакво друго любимо сладко използвайте него.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 кафени чашки растителна мазнина по избор / олио, зехтин, кокосово масло /
1 кафена чашка бяло вино
2 с.л. с връх пудра захар
брашно около 550 - 600 грама

За слепване на курабийките :

сладко от сини сливи
орехи, смлени или нарязани
пудра захар за овалване и наръсване отгоре

       В купа с обло дъно / използвайте стъклена или пластмасова , не метална / изсипете мазнината и бялото вино заедно с пудрата захар.Бъркайте с дървена лъжица все на една страна докато сместа се хомогенизира добре.Започнете след това на части да добавяте брашно / предварително пресято / докато получите тесто, което може да се точи.Тестото постепенно ще поеме брашно, колкото е необходимо.То е мазно, но много меко и приятно за работа.
    Разделете тестото на две части и оформете топка.С точилка разточете на лист с дебелина 3 - 4 мм.Със стъклена чашка изрежете кръгчета като въртите чашката наляво и надясно така,че да се оформят лесно четен брой кръгчета.На половината от тях с напръстник или малко шишенце от лекарство направете дупка в средата.Поставете кръгчетата върху хартия за печене без да я намазвате с мазнина.Печете на 180 градуса докато курабийките започнат да набухват, но трябва да останат бели.Извадете и още топли оваляйте в пудра захар.Изчакайте хубаво да изстинат.
     Разбийте хубаво сладкото и започнете да намазвате обратната страна на всяко цяло кръгче , слепвайте заедно с кръгче с дупка.Така ще получите около 35 - 36 броя слепени курабийки в зависимост от големината на чашката, която използвате.Всяка курабийка поръсете с орехи в кръгчето в средата.
          Приятен апетит !










2 коментара:

  1. Оох ,спомням си тези постни курабии !:) Невероятни на вкус .Трябва да измисля някакъв нисковъглехидратен вариант за хора с диабет.
    Благодаря ,че ме подсети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ана Мария,
      правих тези курабийки за едно струване с бяло брашно, защото повечето хора такова брашно употребяват.Но за диабетици могат да се ползват безглутенови брашна в различни комбинации.Пробвай с оризово брашно и виж как ще се получи.Или с царевично и някакво друго по твой избор
      Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

      Изтриване