КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 11 април 2019 г.

Лесна постна торта / Easy lean cake /



    Тази много лесна постна торта приготвяше навремето моята баба.По време на пости когато се налага да правим сладкиши тази торта неизменно присъстваше на трапезата.Рецептата е публикувана в една стара готварска книга, която съм запазила.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 ч.ч. с връх орехи / половината смлени, половината нарязани /
2 ч.ч.  с връх брашно
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. мед
21/2 ч.ч. вода
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян на прах карамфил
1 ч.л. с връх сода бикарбонат

пудра захар за поръсване отгоре

    Пресейте брашното и в него добавете содата, канелата и карамфила.Изсипете тази суха смес в купа.В тенджера с дебело дъно изсипете водата, захарта и меда.Загрейте на огъня докато меда се разтопи и сместа заври.Хубаво разбъркайте и снемете от котлона, оставете така докато леко се охлади.Изсипете наведнъж сухите съставки в течната смес и хубаво разбъркайте докато сместа се хомогенизира.Сместа е първоначално доста рядка, но когато постепенно се разбърква придобива консистенция малко по - рядка от кексово тесто.
    Използвайте форма за торта или тавичка с незалепващо покритие.Хартията  за печене намазана с мазнина е задължителна, защото меда леко карамелизира и блата ще залепне.Моята тавичка е с размери 23 : 33 см.Изсипете сместа в тавичката и печете на 180 градуса до готовност.Тортата се изпича бързо , проверете с клечка за зъби дали е изпечен добре блата.Щом прободете и клечката остане суха значи е готов.Извадете от тавичката заедно с хартията за печене и още топъл наръсете блата с пудра захар.Тортата се реже когато изстине напълно.
            Поднесете с чай, плодов сок или кафе и да Ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар