Моята приятелка Павлина и нейната майка Маргарита от години правят превъзходно кисело зеле.Взех точната рецепта и тази година освен по традиционната наша рецепта опитах и по тази.Солта не се измерва на литри вода или на килограми зеле.Но вижте как да го приготвите :
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БИДОН 100 литра :
едро българско бяло зеле
морска сол
вода
ябълка
лимон
корен хрян
царевица
Най - напред измийте и почистете зелето от външните листа.Внимателно издълбайте кочана на всяка от зелките във формата на конус.Конусът напълнете с морска сол като хубаво притискате и изравнявате на повърхността солта.За 100 литра бидон са необходими около 15 едри глави бяло зеле и около 1.5 - 2 килограма морска сол.
Започнете да редите зелето в предварително добре измит и дезинфекциран бидон или малка дървена бъчва със същия обем.Редете ред зеле, поръсете отгоре с шепа морска сол.Подредете втори ред зеле, поръсете отгоре шепа морска сол.Така продължете до изчерпване на продуктите.Оставете така зелките 2 дни без да ги заливате с вода.Леко трябва да слегнат и да завехнат.След това зелейте зелето със студена вода, която трябва да го покрие напълно.Водата трябва да е около 20 - 25 см. над повърхността на зелето.Оставете така зелките 24 часа, трябва солта да започне да се топи.След това започнете преточване на зелето всеки ден по веднъж в продължение на 15 - 20 дни.Колкото повече зелето се преточва толкова по - хубаво става.След като започнете да преточвате саламурата сложете в бидона 1 - 2 обелени и нарязани ябълки, 1 - 2 добре измити и нарязани лимони, 1 царевица / или зърната и в тензухена торбичка /, 2 - 3 корена хрян.Понякога аз добавям нарязана дюля, а за цвят - червено зеле или червено цвекло.
След преточване на саламурата около 7 - 10 дни зелето ще слегне, опитайте саламурата на вкус и ако е нужно долейте вода, но топла с разтворена в нея морска сол.В случай,че саламурата е много солена разредете я само с вода до нормалната соленост.Хубаво е бидона, с който разполагате да има канелка.Така преточването става лесно и много бързо.
Запомнете,че ако времето е много топло ферментацията протича много бързо, ако пък е много студено се забява.Обикновено киселото зеле се прави към 8 - 10 ноември и до Нова година е готово за консумация.Ако искате да го запазите по дълго време без да продължи да втасва сложете в тензухена торбичка 100 грама бял синап.Ако пък желаете да не образува съга / бяла ципа на повърхността / сложете шепа суров ориз.
Това зеле е много вкусно, зелките имат кехлибарено жълт цвят.От тези зелки можете да приготвите салати, сармички, ястия с булгур , с ориз, с бял фасул или с други зърнени или бобови храни.
Приятен апетит !
Чудесно, записвам си и аз тази рецепта:)
ОтговорИзтриване