Тази рецепта за маринована тиква съм записала от пресата.Тиквата се вари за кратко време - само 5 - 7 минути.Маринова се с подправки, оцет, сол и захар или мед.Маринована по този начин тиквата може да се използва за гарнитура към различни ястия с месо, риба, зеленчуци, картофи или ориз или да се вложи като добавка към салати.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
тиква
карамфил
зърна черен пипер
оцет
сол
кафява захар или мед
съцветия от копър
Опитвам за първи път тази рецепта.Надявам се,че ще се хареса през зимата като добавка към трапезата.
Тиквата трябва да е хубава и узряла, няма значение какъв е сорта и.Използвайте тиква, с каквато разполагате - цигулка, кестенка, хокайдо , бяла тиква или др.Обелете тиквата, почистете семето, нарежете на средно големи парченца или кубчета.
Стерилизирайте буркани Омния или други според предпочитанията.В тенджера поставете вода да заври заедно с добре измитите буркани.Стерилизирайте така за 20 - 30 минути.Извадете бурканите, леко да се охладят и използвайте по предназначение.
Напълнете всеки буркан с парченца тиква, поставете по 4 - 5 зърна черен пипер, 1 карамфилче, 1 с.л. кафява захар или мед, 1 равна с.л. сол и 1 съцветие копър.Във всеки буркан налейте 1/2 - 3/4 ч.ч. оцет и долейте със студена вода.Аз нямах налични съцветия от копър, а оцета намалих - поставих количество, което само да покрие дъното на всеки буркан.Запечатайте бурканите и варете 5 - 7 минути от момента на завирането.Извадете и обърнете с капачката надолу да се охладят.
Приятен апетит !
Интересно!
ОтговорИзтриване