Това старо българско ястие приготвяха навремето моите баби точно по това време - края на есента и началото на зимата.Ястието може да се приготви и през лятото, но тогава млякото не е толкова гъсто.Задължително условие е да използвате овче мляко.То е гъсто и вкусно или каймак събиран няколко дни от краве или овче мляко.В градски условия според мен ще стане много вкусно и със сметана, но не съм опитвала.Освен това е важно да използвате за приготвянето зелени пиперки, защото червените имат по - сладък вкус.Най - вкусно ястие се получава с пресни пиперки от градината изпечени и току - що приготвени.С пиперки от фризер не е толкова вкусно.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
10 - 12 зелени пиперки
прясно овче мляко или пресен каймак - 500 - 600 мл.
сол на вкус
олио
Измийте пиперките и ги изпечете без да ги почиствате от дръжките.Поставяйте ги в тенджера с капак за да се задушат и да се белят след това бързо и лесно.
Разбийте добре млечния продукт , който сте решили да използвате - прясно овче мляко, каймак или течна сметана.Аз използвах каймак, който предварително хубаво разбих с тел.Сместа трябва да е нито много гъста, нито течна, малко по - рядка от боза.Така,че ако има нужда разредете с вода.
Изпържете леко пиперките в мазнината, леко посолете и налейте каймака / овчето мляко, сметаната /.Течността трябва леко да покрива пиперките, да не е много.Само да клокне за 2 - 3 минути и свалете от огъня.Ястието е готово за сервиране.
Можете да поднесете пиперките както леко топли, така и студени.В румънски кулинарен сайт видях това ястие запечено на фурна в глинени съдчета и приготвено със сметана.Опитайте и преценете как на вас Ви харесва.
Аз приготвих тези пиперки точно по рецептата на моите баби.Те често правеха ястието в края на лятото и началото на есента когато млякото става гъсто и много вкусно.Правили сме ястието и с каймак от краве мляко, който събирахме от няколко дни или седмица.Най - вкусно ястие се получава с бит каймак.
Приятен апетит !
Чудесна рецепта, ти отдавна споменаваше за нея, добре че я представи в блога си. Записвам си я, макар вече чушките да са замразени или "пластмасови", а овче мляко къде ти...
ОтговорИзтриване