Тези тиквички с моркови направих за зимата през почивните дни.На принципа на самостерилизацията без допълнително варене.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
млади тиквички
моркови
черен пипер
дафинов лист
1 връзка копър
бял синап
морска сол
1 глава чесън
кафява захар или мед
винен или ябълков оцет
Измийте хубаво морковите и тиквичките и ги почистете от загнили и повредени части.Отрежете ги в двата края.Не белете тиквичките, но задължително ги подберете да са малки по размер, защото нямат образувани едри семена.Морковите без повреди по кората също не белете.Нарежете зеленчуците на дълги ленти с ренде или с нож.Измийте хубаво копъра, без да го нарязвате.Нарежете чесъна на тънки филийки или ивички.Аз използвах чесън на прах.Подгответе също така всички останали продукти, които са необходими.
Стерилизирайте подходящи буркани , след завиране на водата - 20 - 30 минути.Стерилизирам винаги и капачките за сигурност.
Извадете от водата 1 буркан и започнете да подреждате тиквички и моркови.Аз подредих по дължина на буркана, но могат да се подредят и рулца от тиквички и моркови.На дъното и на повърхността на всеки буркан поставих по 2 - 3 стръка пресен копър.Във всеки буркан поставете по 5 - 6 зърна черен пипер, няколко ивички чесън, 1 ч.л. с връх кафява захар или мед, 1 равна ч.л. морска сол, 3 с.л. оцет, 1 ч.л. с връх бял синап.
Кипнете вода с 1 - 2 дафинови листа и залейте сместа от зеленчуци, веднага запечатайте с гореща капачка и обърнете .Завийте с одеало докато изстинат.
Приберете готовите буркани на следващия ден като задължително проверите дали са хлътнали добре капачките.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар