КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 30 октомври 2020 г.

Плодчета от каламондин в мед / Calamondin fruit in honey /

 





     Преди 7 - 8 години от един магазин за цветя си закупих малко дръвче каламондин.Не знаех всъщност какво е точно това растение.На външен вид обаче листата приличаха на тези на лимона и мандарината.Оказа се,че това е кръстоска между мандарина и кумкват.Още е известно с наименованието стайна мандарина или цитрофонтунела.

Родина на това растение е Югоизточна Азия.То достига височина до 6 метра и е вечно зелено дръвче с кожести и плътни листа.Обикновено го използват като бонсай.Старите листа имат тъмно - зелен , а младите светло - зелен цвят и гланцирана повърхност.Цитрофонтунелата по външен вид наподобява всички цитрусови растения .Плодовете са по - малки от тези на мандарината и могат да се задържат много дълго неоткъснати на дървото.Листата , както и цветовете са много ароматни и по време на цъфтеж се усеща силен аромат.Цветчетата са бели, подобни на тези на лимона.От тях ще опитам да направя и вода, подобна на водата от портокалови цветове, която използват в Гърция за ароматизиране на сладкиши.

Каламондинът плододава на 3 - 4 година и има сочни кисело - сладки плодчета с по - тънка кора от тази на мандарината.Плодчетата съдържат много аскорбинова киселина и вит.С и Р, както и калций, желязо, белтъци, фосфор.Те могат да се използват за чай подобно на лайма и лимона.Но могат да се приготвят като желе, сладко, мармалад.Също така се мариноват, захаросват и с тях се гарнират десерти.Плодчетата имат силен аромат и от тях можем да приготвим превъзходни напитки.В съчетание с папая или кумкват в азиатските страни се правят чътни и различни сосове от каламондин.

Каламондинът както всички цитруси има противовирусни свойства, Бързо се справя с вирусни инфекции, сокът действа детоксикиращо на целия организъм.Листата на дръвчето съдържат ароматно масло / 0.9 - 1.06 % / и помагат при метеоризъм.От растението се получава пектин.

Неочаквано за мен дръвчето расте много бързо, не изисква специални грижи и обилно плододава.Тази година направих плодчетата с мед за да ги използвам за чай.Но те могат да се приготвят по всички рецепти, които се използват за приготвяне на портокал, мандарина или лимон.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

каламондин

мед

    Измийте хубаво плодчетата.Разрежете ги напречно на две части.Подредете в стъклен съд ред плодчета, мед, ред плодчета мед и така докато се изчерпят продуктите.Съхранете в хладилник и използвайте за ароматизиране на чай.

      Да Ви е сладко !














3 коментара:

  1. Макар винаги да се оглеждам за екзотични плодове и зеленчуци, за това дръвче и плодът му за пръв път чувам. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    това дръвче го има в цветарските магазини.Малък размер е обикновено, но моето много бързо израстна и сега е много голямо дръвче.Но го отглеждам в стая все пак.Плодчетата са по - кисели от лимон и по - дребни от мандарина, но пък по - ароматни.Вкусът е смесица между мандарина, портокал и лимон.А цветчетата са бели както при лимона.
    Поздрави и успешна седмица Кате !

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, аз май имам у дома такова декоративно дръвче. Доскоро раждаше много, но сега от лятото не е цъфтяло:)

    ОтговорИзтриване