Гъбите шийтаке са много популярни и сега могат да се намерят в търговската мрежа и пресни.Полезни са за много заболявания и могат да се приготвят печени или задушени, напълно натурални.Приготвих ги натюр, задушени с много малко сол.Гарнирах с бланширан манголд, който в момента е в изобилие в нашата градина.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
400 гр. пресни гъби шийтаке
1/2 каф. лъжичка хималайска сол
олио или зехтин
За гарниране : листа манголд, зехтин, сол, лимонов сок или оцет
Извадете гъбите от опаковките и ги почистете с мека кухненска салфетка, за секунди ги измийте под течаща вода ако има замърсявания.Вкусни гъби се получават когато не се мият и се готвят на силен огън. Нарежете пънчетата на филийки, а шапките на ивички.
В тиган с дебело дъно поставете мазнина, загрейте на силен огън и добавете гъбите. За 1 - 2 минути разбъркайте и добавете малко / около 100 мл. / топла вода. Задушавайте под капак заедно със солта.Накрая водата трябва да изври напълно , а гъбите да останат само на мазнина.
В тенджера с вряща вода и щипка сол поставете измитите и едро нарязани листа от манголд.Бланширайте за 2 - 3 минути, извадете.Оставете да изстинат. Нарежете на тънки ивички и поставете в купа.Добавете сок от лимон на вкус и зехтин.
Сервирайте гъбите и манголда като гарнитури към ястия или в комбинация.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар