Тази рецепта за приготвяне на фасул е от гръцката кухня. Зелената тиква цигулка е популярна и се използва в много рецепти подобно на тиквичките в България.С нейно учестие се приготвят пайове, ястия, гарнитури, приготвя се и пържена.
Има различни варианти на приготвяне, с различен вид фасул, със зелена или зряла тиква цигулка.Обикновено ястието се приготвя със зелена тиква и съвсем млад боб черно око, който е със зелени шушулки.Но може да се използва и зрял боб черно око или зрял бял фасул.Тиквата цигулка когато е напълно узряла може да се запече заедно с фасула във фурната.За тази рецепта може да се използват зелените сортове фасул с окръглени шушулки.
Аз направих ястието със зелена тиква цигулка и зрял бял фасул.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
300 - 350 грама бял фасул
зелена тиква цигулка
сок от лимон
парчета лимон
сол на вкус
зехтин
Измиваме фасула и го заливаме с вода в купа за 12 часа.След изтичане на времето отново го измиваме и варим в малко вода / съотношение 1 част фасул : 3 части вода /. Когато е още не напълно готов добавяме кръгчета от тиквата и сок от 1/2 лимон.Не я белим предварително, а само почистваме.Варим до готовност на тиквата.Фасулът не бива да се разварява, а да останат цели , сварени зърна.Накрая добавяме и солта и варим още 5 минути.
В плато или чиния сервираме отцедения фасул, кръгчетата тиква и парче лимон.Отгоре добавяме малко сок от лимон и струйка зехтин.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар